Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κερδίζουν οι επιχειρηματίες και υπονομεύονται τα εργασιακά δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ

Σχετικά με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 που νομιμοποιεί τα ΚΕΣ υπονομεύει κατάφωρα τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, διευρύνει την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμισή της, ενισχύει το σύστημα εκμετάλλευσης χιλιάδων παιδιών από επιχειρηματίες που πουλούν τίτλους και σπουδές με ψεύτικο αντίκρισμα. Οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα παραπλανητικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο στην "ποιότητα" αυτών των ψευτο-πανεπιστημίων. Πρώτον, γιατί σύμφωνα με την οδηγία κανένα ιδιωτικό υποκατάστημα ξένου πανεπιστημίου δεν είναι υποχρεωμένο να υποβληθεί σε εθνικές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, καθώς η πιστοποίηση χορηγείται από το μητρικό πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται. Δεύτερον, γιατί - ακόμη και εκείνα που θα αποδεχτούν προαιρετικά και για λόγους διαφήμισης αυτόν τον έλεγχο - είναι αδύνατον από την ίδια τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας τους να ικανοποιήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματικών πανεπιστημίων.

Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που είναι σπουδαστές ή απόφοιτοι των διαφόρων ΚΕΣ δεν πρέπει να παγιδευτούν από την κυρίαρχη προπαγάνδα που προσπαθεί να πείσει ότι η οδηγία της ΕΕ και η εφαρμογή της από την κυβέρνηση γίνεται για το δικό τους καλό. Δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα, γιατί ο στόχος είναι να κερδίσουν οι επιχειρηματίες και να υπονομευτούν συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα συντονισμένο με τους μαθητές και το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 και της συμπληρωματικής της 89/48, να απορρίψει συνολικά την πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία, τους νόμους που την υλοποιούν, όπως ο νόμος - πλαίσιο, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και δημιουργία συστήματος δημόσιων "μεταλυκειακών" επαγγελματικών σχολών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ