Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη μαθητές και φοιτητές έκαναν δυναμικές προσυγκεντρώσεις και συναντήθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου. Με δυναμική πορεία οι μαθητές ξεκίνησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση την πλατεία Συντριβανίου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται», «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Οι δύο πορείες ενώθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου και με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διέσχισαν τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου. Μπροστά οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) που έγραφε «Σχολείο που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», ακολουθούν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με σύνθημα «Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Καμία εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Οχι στην κατάργηση του ασύλου....». Μαζί τους και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Με τραγούδια και συνθήματα οι διαδηλωτές προσεγγίζουν το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι μαθητές κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και τα συνθήματα πέφτουνε βροχή. «Δώστε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Στον ιμπεριαλισμό, καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»... Η διαδήλωση συνεχίζεται δυναμικά έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στον Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Πασαλιμάνι, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, μαθητές σχολείων από όλη την περιφέρεια, με πορεία από κάθε σχολείο προς το Πασαλιμάνι έστειλαν ένα ξεχωριστό αγωνιστικό μήνυμα. «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε», έγραφε το πανό στην εξέδρα και με μουσική από μαθητικά συγκροτήματα και ιδιαίτερη ζωντάνια διεκδίκησαν για μια ακόμα φορά δημόσια ενιαία και δωρεάν Παιδεία.

Μαθητές και φοιτητές, με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, στα Γιάννενα, έδωσαν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης, η οποία εκφράστηκε και στην πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση για προκαταρκτική εξέταση για καταλήψεις σε σχολεία της πόλης. Για το ζήτημα αυτό νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία πρωτοβάθμιων σωματείων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών απαιτώντας να μην προχωρήσει και να μην υλοποιηθεί αυτή η αντιδραστική παρέμβαση.

Στην Αρτα σπουδαστές του ΤΕΙ με πρωτοβουλία του Τμήματος της Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη και στην οποία παρευρισκόταν ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του ιδρύματος όπου διεξαγόταν η σύνοδος και παρέδωσαν το αγωνιστικό τους ψήφισμα, σπάζοντας το συγκροτημένο «μπλοκ» σεκιουριτάδων, αλλά και εκπροσώπων της ΔΑΠ, που στήθηκαν μπροστά από την είσοδο για να «προστατέψουν» τη σύνοδο από τα αιτήματα και την πάλη των σπουδαστών για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Νάουσα, Πολύκαστρο. Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται συνεδριάσεις των συντονιστικών αγώνα σχολείων. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αγρίνιο και Κέρκυρα,σεΠάτρακαιΚαλαμάτα. Στην Κρήτη συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Στη Θεσσαλία διαδηλώσεις έγιναν στη Λάρισα, στο Βόλο και τα Τρίκαλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ