Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν επίκαιρα

Τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και σημειώνει ότι «34 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές, με τους ντόπιους υπηρέτες τους, έπνιξαν στο αίμα τον ανυπότακτο λαό και τη νεολαία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας». «Οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Εξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ"», συμπληρώνει.

Ακόμα, η ΠΚΣ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «προωθούν τη στρατηγική της Μπολόνια στην Παιδεία, την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση των σπουδών και την πλήρη υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες» και «εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, διώχνουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από την εκπαίδευση, υποβαθμίζουν τη γνώση, μετατρέπουν τα πτυχία σε πιστοποιητικά δεξιοτήτων. Θέλουν να δημιουργήσουν για το κεφάλαιο μια στρατιά μισομορφωμένων, ευέλικτων και φτηνών εργαζομένων, χειραγωγημένων και περισσότερο εκμεταλλεύσιμων».

«Βάζουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας», υπογραμμίζει η ΠΚΣ και σημειώνει ότι «οι αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών και σπουδαστών συναντάνε πλέον σταθερά τον αυταρχισμό, την καταστολή και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και χαφιεδισμού, ενώ επιστρατεύουν εισαγγελείς, αστυνομία κ.ά. για να στήσουν παιδιά 15 και 16 χρονών που αγωνίζονται "στο τοίχο"», καθώς «θέλουν τον φοιτητή τρομοκρατημένο και το φοιτητικό κίνημα υποταγμένο».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ επισημαίνει ότι «αυτήν την πολιτική ακολουθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υποτακτικοί τους. Σε αυτές τις συνθήκες, οι υπηρέτες αυτής της πολιτικής προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Παραποιούν τα γεγονότα, ανακαλύπτουν "ντοκουμέντα", υποβαθμίζουν την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προσπαθούν να βάλουν στο μουσείο την εξέγερση και τα διδάγματά της, γιατί εκεί θέλουν να μπουν οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού» ξεκαθαρίζει η ΠΚΣ και τονίζει ότι «αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής. Γιατί απέδειξε ότι τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας δεν παζαρεύονται, δεν μπαίνουν σε διαλόγους, αλλά κατακτιούνται με αγώνες! Ολοι αυτοί που μας λένε πως με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα, που προτείνουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, ας βγάλουν συμπεράσματα από την ιστορία».

Και επισημαίνει ότι «στο φοιτητικό κίνημα, αυτό που "έδωσε" η Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το πολύτιμο δίδαγμα ότι μόνο όταν βαδίζει οργανωμένο και διεκδικητικό και δίπλα στην εργατική τάξη και το λαό μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα και να είναι πραγματικά ανατρεπτικό. Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να έχουν στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας. Αρκεί να είναι μαζικοί, να στηρίζονται στη συντονισμένη δράση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά ζωντανό το όραμα». «Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο», ξεκαθαρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ