Κυριακή 18 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα μονοπώλια «βγάζουν» πρόεδρο στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στοιχεία για τη χρηματοδότηση των υποψηφίων για τις εκλογές του 2008

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αφθονο ρέει το χρήμα στα ταμεία των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2008. Οι εταιρείες εκδηλώνουν την υποστήριξή τους στον α΄ ή β΄ υποψήφιο προσδοκώντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Πρωταθλήτρια σ' αυτό το ιδιόμορφο ράλι αναδεικνύεται η Χίλαρι Κλίντον που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα (επίσης του Δημοκρατικού Κόμματος). Ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι Μιτ Ρόμνι και Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Οκτώβρης 2007), η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε από πάσης φύσης εισφορές 90.935.788 δολάρια, ο Μπαράκ Ομπάμα 80.256.427 δολ., ο Μιτ Ρόμνι 62.829.069 δολ. και ο Ρούντι Τζουλιάνι 47.253.521 δολ.

Βεβαίως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το μέγεθος της χρηματοδότησης των υποψηφίων προέδρων από τις εταιρείες. Οπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έτσι και τώρα αναμένεται η χρηματοδότηση να αυξηθεί θεαματικά τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των χρηματοδοτήσεων κατά κλάδο της οικονομίας απ' όπου μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με το ποιες μερίδες του κεφαλαίου υποστηρίζουν τον έναν, ή άλλο υποψήφιο και πώς εξυπηρετούνται στο μεταξύ τους σκληρό ανταγωνισμό.

Ετσι είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλάδοι της «παραδοσιακής» οικονομίας (όπως τα πετρέλαια, η χαλυβουργία, τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια) δείχνουν την υποστήριξή τους στους ρεπουμπλικάνους. Παραδείγματος χάριν ο κλάδος της πετρελαϊκής βιομηχανίας και φυσικού αερίου χρηματοδοτεί κυρίως το Τζουλιάνι (545.058 δολ.), τον Ρόμνι (309.933 δολ.) και κατόπιν την Κλίντον (220.550 δολ.).

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κλάδο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds) o οποίος δείχνει την υποστήριξή του στον Τζουλιάνι (1.157.900 δολ.) και κατόπιν στην Κλίντον (980.700 δολ.).

Ομως, η σειρά αλλάζει στους κλάδους της «νέας οικονομίας» δηλαδή των επιχειρήσεων νέας τεχνολογίας και πληροφορικής που υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο τους δημοκρατικούς υποψηφίους. Παραδείγματος χάριν ο κλάδος κομπιούτερς - ίντερνετ δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Μπαράκ Ομπάμα (940.459 δολ.) κατόπιν στην Κλίντον (883.125 δολ.) και στη συνέχεια στον ρεπουμπλικάνο Ρόμνι (555.502 δολ.). Τα «δημοκρατικά» τους αισθήματα δείχνουν ακόμη κλάδοι όπως ο τραπεζικός, η φαρμακοβιομηχανία, οι υπηρεσίες Υγείας με πρώτη επιλογή τους τη Χίλαρι Κλίντον.

Ακόμη δεν έχουν μπει στο «παιχνίδι» οι μεγάλες πολεμικές βιομηχανίες που είναι οι παραδοσιακοί μεγάλοι χρηματοδότες των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ. Πάντως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να προηγείται και στον τομέα αυτό. Μάλιστα πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι από τη χρηματοδότηση των πολεμικών βιομηχανιών, η Κλίντον αποκτά προβάδισμα σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ