Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
«Επείγοντα» έργα με ... «βήματα χελώνας»

Ωρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στον Εβρο

Motion Team

Ωρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στον Εβρο
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φετινού κατάμαυρου καλοκαιριού, η κυβέρνηση, μετά από κάθε πυρκαγιά, έκανε εξαγγελίες για «επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προλάβουμε τις βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα». Τι έγινε; Το είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις περιοχές της Πελοποννήσου, που, από πυρόπληκτες, μεταβλήθηκαν σε πλημμυρόπληκτες...

Κι αυτό ήταν επόμενο, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα της Αρκαδίας και της Ηλείας έχουν ολοκληρωθεί μόνο κατά 5%! Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, ακόμη και αυτά που έχουν γίνει δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία, καθώς δε βασίστηκαν σε μία συνολική μελέτη, ενώ πολλές φορές έγιναν ακόμη και με λανθασμένο τρόπο.

Πολύ σοβαρός είναι επίσης και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων, μετά τις βροχές στις καμένες περιοχές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας που έχουν καεί, είχαν σημειωθεί 400 φαινόμενα κατολισθήσεων πριν καν αρχίσει να βρέχει! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε Ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ πριν από ένα μήνα στον Πύργο, ο καθηγητής Γεωλογίας Γ. Κούκης ανέφερε ότι από κατολισθήσεις κινδυνεύουν πολλές περιοχές της Ηλείας, μεταξύ των οποίων οι Φρίξα, Λέπρεο και Καλό Παιδί, περιοχές όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις κατά το παρελθόν. Οπως μάλιστα σημείωσε, από τις 58 περιοχές που είχαν χτυπηθεί στο νομό από κατολισθήσεις, οι 37 είναι σήμερα πυρόπληκτες!

Λεηλασία ...αδρανών!

Την ώρα, λοιπόν, που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού για την εκτέλεση των επειγόντων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, αποκαλύπτεται ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες δεν τοποθέτησαν αναχώματα και δεν έκαναν αντιπλημμυρικά έργα στις εκβολές του Αλφειού, για τα οποία προσφέρθηκαν ...αφιλοκερδώς.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς την περασμένη Δευτέρα τις ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους, υποστηρίζοντας ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα που έκαναν απέδωσαν», αποδεικνύεται ότι αυτές έκαναν μόνο λεηλασία αδρανών υλικών από τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να εκτελέσουν το οδικό έργο της «σύμβασης παραχώρησης», που θα χαρατσώσει με πανάκριβα διόδια το λαό για δεκαετίες! Αυτό διαπίστωσαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας, κατά τη διάρκεια αυτοψίας την οποία έκαναν. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι έχουν δημιουργηθεί κρατήρες και μεγάλα χαντάκια μέσα στην κοίτη του ποταμού, που μπορούν να προκαλέσουν δίνη και να οδηγήσουν το ποτάμι προς άλλη κατεύθυνση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα λεγόμενα αντιπλημμυρικά έργα δε γίνονται σε όλο το μήκος του Αλφειού, αλλά μόνο εκεί που βολεύει τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, από πλευράς αποθήκευσης των υλικών.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι οι μεγάλες εταιρείες έκαναν μια δουλιά - «αφιλοκερδώς», όπως υποστήριξαν - η οποία θα τους κόστιζε μεγάλα ποσά, καθώς η αμμοληψία πληρώνεται υπό κανονικές συνθήκες...


Ν.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας ζητάνε άμεσα αντιπλημμυρικά έργα(2021-10-12 00:00:00.0)
Σήμερα στις 7.30 μ.μ. το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας(2021-09-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-03-23 00:00:00.0)
Να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα(2007-09-30 00:00:00.0)
Βορά στους επιχειρηματίες οι πυρόπληκτοι(2007-09-30 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν δύο οικισμοί, φόβοι για νέες καταστροφές(2007-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ