Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα συντονισμένα»

Το δρόμο του κοινού αγώνα με τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία ανέδειξε το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, που συναντήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στην Αθήνα. Οι μαθητές ανάμεσα στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα όρισαν νέο μεγάλο ραντεβού στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 12 Δεκέμβρη. Εκπρόσωποι των μαθητών από αρκετές πόλεις και νομούς της Ελλάδας δήλωσαν «ακούραστοι» και έτοιμοι για νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες «γιατί ξέρουμε ότι ετοιμάζουν χειρότερα μέτρα».

Στο «στόχαστρο» του αγώνα των μαθητών είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και το πέρασμα των σχολείων στην ευθύνη των δήμων, που προωθείται και μέσα από το νέο «Καποδίστρια», αλλά και οι δαπάνες - κοροϊδία για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απαιτούν κάλυψη όλων των κενών σε καθηγητές, βιβλία και σχολικά κτίρια «χωρίς δραχμή από την τσέπη μας», αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Διεκδικούν ένα σχολείο ενιαίο για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων καλεί όλα τα σχολεία να προχωρήσουν αγωνιστικά σε μαθητικές εκλογές, για την εκλογή αγωνιστικών, δραστήριων, δημιουργικών μαθητικών κοινοτήτων, αλλά και να σπάσουν στην πράξη την τρομοκρατία παίρνοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές προχωρούν σε: Γενικές συνελεύσεις, μαθητικές εκλογές, πρωτοβουλίες στα σχολεία (συναυλίες, ενημερωτικές συζητήσεις κλπ.), συνεδρίαση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων σε κάθε πόλη και δήμο, συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 12/12 με μαθητική προσυγκέντρωση σε κάθε πόλη.

Την Πέμπτη φοιτητές - σπουδαστές

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κινητοποίησή τους μεθαύριο Πέμπτη, 29 Νοέμβρη, φοιτητές και σπουδαστές συνεχίζουν τις συλλογικές διαδικασίες στις σχολές τους, με τις περισσότερες γενικές συνελεύσεις να είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν μέχρι στιγμής οι σύλλογοι φοιτητών Φιλοσοφικής, Παντείου, Φυσικού, Χημικού, Η/Υ και οι σύλλογοι σπουδαστών ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ καλεί τους πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Φοιτητές και σπουδαστές παλεύουν για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και βάζουν στην αιχμή των αιτημάτων τους να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, ενώ αγωνίζονται ενάντια στο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ έκαναν χτες το πρωί φοιτητές από όλα τα τμήματα της σχολής, μετά από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Οι φοιτητές απαίτησαν να μην πληρώνουν κανένα διδακτικό σύγγραμμα, όλα τα συγγράμματα να παράγονται από το Τμήμα Εκδόσεων και να επαναλειτουργήσει το Τυπογραφείο του Πανεπιστημίου με κρατική χρηματοδότηση. Ο κοσμήτορας δεσμεύτηκε ότι θα εισηγηθεί το αίτημα στην Κοσμητεία. Οι φοιτητές διατράνωσαν επίσης το αίτημά τους για δωρεάν σίτιση - στέγαση - μεταφορά για όλους τους φοιτητές. Η ΠΚΣ πραγματοποίησε, τέλος, μαζική εξόρμηση στο φουαγιέ και το κυλικείο της Φιλοσοφικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ