Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρχισε το «σόου» της Ανάπολις

Με «αισιοδοξία», «διαρροές προόδου» και έντονη αραβική επιφυλακτικότητα, οι πρώτες επαφές

Στις ΗΠΑ η σύνοδος ξεκίνησε και τα παιδιά στη Γάζα απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα εναντίον τους: Της πείνας, του αποκλεισμού, της έλλειψης υποδομών

Associated Press

Στις ΗΠΑ η σύνοδος ξεκίνησε και τα παιδιά στη Γάζα απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα εναντίον τους: Της πείνας, του αποκλεισμού, της έλλειψης υποδομών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δεν μπορούμε να επιβάλουμε την ειρήνη, αλλά μπορούμε να τη διευκολύνουμε». Αυτό δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στις προσπάθειες δήθεν «αναβίωσης» της «ειρηνευτικής διαδικασίας», με στόχο σαφώς την καλλιέργεια εντυπώσεων και όχι την πραγματική λύση του Παλαιστινιακού. Ο Μπους είχε, χθες, ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, και καλούσε τους συμμετέχοντες «να βοηθήσουν για την υλοποίηση του ονείρου των δύο ανεξάρτητων κρατών».

Από την Κυριακή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σε μια ύστατη προσπάθεια να συνταχθεί μια κοινή «ατζέντα». Αν και αξιωματούχοι των δύο πλευρών διέρρεαν ότι «υπάρχει πρόοδος και θα συνεχιστεί η προσπάθεια», δεν έμοιαζε απίθανο, τελικά, στη σύνοδο που επρόκειτο να αρχίσει αργά χθες, να αναγνωστούν δύο διαφορετικά κείμενα στόχων. Οι Παλαιστίνιοι επέμεναν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη έναρξης συνομιλιών για όλα τα κομβικά ζητήματα και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους εντός του 2008, ενώ οι Ισραηλινοί, και πάλι, συνέδεαν το όποιο βήμα με τον τερματισμό κάθε επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Στη σύνοδο συμμετέχουν, τελικά, όλες οι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, μετά από τη διαβεβαίωση για συζήτηση και περί των υψωμάτων του Γκολάν. Οι Αραβες εμφανίζονται «επιφυλακτικοί» ως προς τα περιθώρια επίτευξης της όποιας προόδου και διαρρεόταν ότι θα ζητήσουν να τεθεί επί τάπητος η πρόταση του Συνδέσμου για συνολική ισραηλινή αποχώρηση από τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ καλωσόρισε την αραβική συμμετοχή, ζητώντας, όμως, να μην υπάρξει «παρέμβαση» και αφήνοντάς τη στο επίπεδο του «διακοσμητικού στοιχείου».

Αντιδράσεις

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε Ιερουσαλήμ και πόλη της Γάζας κατά της συνόδου. Το Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Νετανιάχου και ακροδεξιοί διαδήλωσαν στην Ιερή Πόλη, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ολμέρτ ότι συνομιλεί με τους Παλαιστινίους, χωρίς εκείνοι να έχουν κάνει υποχωρήσεις. Στη Γάζα, η «Χαμάς» καταδίκασε τη σύνοδο διαμηνύοντας ότι δε θα εφαρμόσει καμία «υποχώρηση», ενώ ο αξιωματούχος της, Μαχμούντ Ζαχάρ, κατηγόρησε, εμμέσως, τον Αμπάς για προδοσία.

Τα δύο τελευταία 24ωρα, ο ισραηλινός στρατός σε τουλάχιστον τρεις επιδρομές (από αέρος και εδάφους) στη βόρεια και κεντρική Γάζα κατά «ενόπλων υπόπτων», σκότωσε πέντε Παλαιστινίους και τραυμάτισε έξι, μέλη των «Χαμάς» - «Τζιχάντ» - «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ