Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ενάντια στην επιχειρούμενη αναβάθμιση των ΚΕΣ

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην αναγνώριση των ΚΕΣ δηλώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθήνας που σε σχετική της απόφαση υπογραμμίζει την ευθύνη των παραγόντων της πολιτείας που επί 20 χρόνια έχουν επιτρέψει τη λειτουργία τους. Παράλληλα, δηλώνει την απόφασή της να αντιταχθεί στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005. Σχολιάζοντας την απόφαση, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) αναφέρει ότι δεν αντανακλά πλήρως τις θέσεις και απόψεις της ΔΗΠΑΚ, ωστόσο «αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλλει στον αγώνα του Πανεπιστημιακού Κινήματος για να μην εφαρμοστεί η σχετική οδηγία, για την κατάργηση των ΚΕΣ και όλων των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων, που υπονομεύουν και ξεθεμελιώνουν τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας». Στην απόφαση της Συγκλήτου σημειώνονται τα εξής:

«Η Σύγκλητος ύστερα από συζήτηση αποφασίζει τα εξής σχετικά με το θέμα της λειτουργίας και του status των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών μετά και τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.

  • Η Σύγκλητος, αναφερόμενη και σε προηγούμενη απόφασή της (συνεδρία 17-6-2004) εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναβάθμιση και de facto αναγνώριση των ΚΕΣ μέσω της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους.
  • Διαδηλώνει την έντονη ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επαπειλούμενη σταδιακή ανωτατοποίηση των ΚΕΣ και την υπονόμευση, με τον τρόπο αυτό, του συνταγματικά κατοχυρωμένου χαρακτήρα της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει για την ποιότητα της Ανώτατης Παιδείας η ενδεχόμενη αναγνώριση ως πανεπιστημιακών των πτυχίων που θα χορηγούνται από ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, με επαγγελματικά δικαιώματα ίδια και ίσα με εκείνα των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων.
  • Θεωρεί ότι η όλη προσπάθεια εισβολής ξένων πανεπιστημίων υπό μορφή παραρτημάτων στη χώρα μας αποπνέει μια νέου τύπου αποικιοκρατική αντίληψη στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση του υψίστου κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης.
  • Υπογραμμίζει την ευθύνη των αρμόδιων παραγόντων της Πολιτείας, οι οποίοι επί δύο δεκαετίες έχουν επιτρέψει ή ανεχθεί τη λειτουργία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.
  • Δηλώνει την απόφασή της να αντιταχθεί στην εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας και στις προσπάθειες απ' όπου και αν προέρχονται, που θίγουν το κύρος και την υπόσταση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ