Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Ραντεβού» με τον «902 TV»

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το σημερινό πρόγραμμα του «902 TV» που εστιάζεται σε πολιτικά ζητήματα, σε θέματα υγείας και τέχνης, ενώ θα μεταδοθεί κι ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Αγγελο Σικελιανό. Απόψε λοιπόν έχουμε να δούμε:

Στις 17.30 «Αρχιτεκτονική και πράγματα». Η εκπομπή παρουσιάζει το έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel. Ο Jean Nouvel θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους σύγχρονους αρχιτέκτονες με διεθνές έργο. Ο ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης της αρχιτεκτονικής του, με κυρίαρχο τον αφορισμό «όλα είναι εικόνα», καθώς και η θεωρητική διάσταση του έργου του, παρουσιάζεται από την εκπομπή σε δύο μέρη. Προβάλλεται μεγάλο μέρος του έργου του, με ένα αρκετά ενδιαφέρον οπτικό υλικό. Την εκπομπή παρουσιάζει η Εφη Μάντζαρη.

Στις 18.00 «Εις υγείαν». Θέμα της σημερινής εκπομπή είναι πόσο επηρεάζει ένα διαζύγιο το παιδί μιας οικογένειας και ποιοι πρέπει να είναι οι χειρισμοί των γονέων. Στα ερωτήματα αυτά και σε πολλά άλλα απαντούν στην Ειρήνη Μαλντίδη, η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου και η δικηγόρος Ελενα Γκλεγκλέ.

Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τον καλεσμένο του για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και για την πρόταση πάλης του κόμματος για τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων (Ασφαλιστικό, Εργασιακές Σχέσεις, Παιδεία, Υγεία, Περιβάλλον.)

Ο Αγγελος Σικελιανός
Ο Αγγελος Σικελιανός
Στις 23.00 «Δεν άνθισαν ματαίως». Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Αγγελο Σικελιανό. Για το μεγάλο διανοούμενο και ποιητή μιλούν η φιλόλογος Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη και ο ποιητής Κώστας Παπαγεωργίου.

Γνήσια και μεγάλη λυρική φωνή, ο Σικελιανός αγάπησε την Ελλάδα και η αγάπη του αυτή είναι διάχυτη και στο έργο του. Οταν αναφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα, το φως της, τα τοπία της, τη γραμμή της, τους ανθρώπους της, είναι φωτεινός, ξεκάθαρος, όλο λαμπρές εικόνες. Σταθμός στη ζωή του Σικελιανού υπήρξε η γνωριμία του και ο γάμος του με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ που σπούδαζε στο Παρίσι ελληνική αρχαιολογία και χορό.

Το αίτημα της παγκόσμιας συναδέλφωσης, επιστέγασμα όλης της υπαρξιακής διαλεκτικής του πορείας, ο ποιητής επιδίωξε να πραγματώσει με τη γνωστή «Δελφική Ιδέα».

Ο Σικελιανός αναθρέφεται μέσα σε ένα πνευματικό οικογενειακό περιβάλλον. Δεκατριάχρονος ακόμα μαθητής, γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το 1901 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιητής, πλούσια προικισμένος με εξαιρετική δύναμη, άνοιξε τολμηρά καινούριους δρόμους, με πρωτοφανή αισθησιακή ευφορία, ορμητική μαζί και εκστατική. Βλέποντας ο Σικελιανός το φασισμό να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη, σμίγει την ποίησή του με τον απελευθερωτικό αγώνα και τους σοσιαλιστικούς πόθους του λαού. Το 1941 εντάσσεται στο ΕΑΜ και πρωτοστατεί στην προπαγάνδισή του. Η μεταπολεμική εξουσία δε συγχώρεσε τη δράση του και υπονόμευσε τρεις φορές την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ. Η έρευνα και η παρουσίαση της εκπομπής είναι της Σοφίας Αδαμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ