Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναμενόμενη επικράτηση Πούτιν

Νοθεία άνευ προηγουμένου καταγγέλλει το ΚΚΡΟ

Η επικράτηση του κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» (ΕΡ), στο οποίο έχει τεθεί επικεφαλής ο Πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, ήταν το βασικό στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, αφού σύμφωνα με τα καταμετρημένα ψηφοδέλτια (στο 98% των ψήφων) η ΕΡ συγκεντρώνει ποσοστό 64,1% (σχεδόν διπλάσιο από το 35,5% που είχε συγκεντρώσει το 2003) και 306 έδρες.

Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με ποσοστό 11,6% (12,6% στις προηγούμενες εκλογές) και 57 έδρες. Το εκλογικό πλαφόν του 7% περνούν επίσης το αντικομμουνιστικό και λαϊκιστικό «Φιλελεύθερο - δημοκρατικό κόμμα» του Β. Ζιρινόφσκι με 8,2% (11,5% το 2003) και 45 έδρες και η «Δίκαιη Ρωσία» (ΔΡ - του προέδρου της Ανω Βουλής, Σ. Μιρόνοφ) με ποσοστό 7,8% (στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει το κόμμα «Πατρίδα», που είχε συγκεντρώσει 9% και τώρα έχει ενσωματωθεί στη ΔΡ) και 42 έδρες.

Με μεγάλη διαφορά ακολουθεί το «Αγροτικό Κόμμα» με 2,4%, ενώ το κεντροδεξιό «Γιάμπλακο» συγκεντρώνει 1,6%, η «Δύναμη Πολιτών» 1,1% και η «Ενωση δεξιών δυνάμεων» 1%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστά κάτω του 1%.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στις εκλογές πήρε μέρος το 60% των ψηφοφόρων (δηλαδή κατά 7% περισσότεροι σε σχέση με το 2003).

Χαρακτηριστικό πάντως του είδους των εκλογών είναι πως στην εμπόλεμη Τσετσενία το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 99% και η ΕΡ πήρε το 99,3% των ψήφων και το ΚΚΡΟ τη δεύτερη θέση με ποσοστό ...0,15%!

Καταγγελίες του ΚΚΡΟ

Στο μεταξύ, το ΚΚΡΟ κατήγγειλε πλήθος παραβιάσεων της εκλογικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του κόμματος κάνει λόγο για τουλάχιστον 10 χιλιάδες περιπτώσεις, που κατέγραψαν οι παρατηρητές του. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σημείωσε πως το ΚΚΡΟ «δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα που μεταδίδει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Αυτά τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται ούτε στις πραγματικές κοινωνικές διαθέσεις, ούτε στην πραγματική εικόνα της ψηφοφορίας». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, η νοθεία είναι μεγαλύτερη κι από αυτήν που γινόταν την περίοδο του Γιέλτσιν και το ΚΚΡΟ θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών τόσο στα δικαστήρια, όσο και με την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων. Πρόσθεσε επίσης ότι το ΚΚΡΟ θα είναι στην επόμενη Βουλή η μόνη δημοκρατική δύναμη, κι απαντώντας στις νέες εκκλήσεις της ΔΡ για «ενότητα» τόνισε πως όλα τα υπόλοιπα κόμματα που πέρασαν το όριο του 7% είναι κατευθυνόμενα από το Κρεμλίνο. Προωθήθηκαν στη Βουλή ώστε να υπάρχει η αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία των δυνάμεων που στηρίζουν το Κρεμλίνο στα διάφορα σχέδια που έχουν εκπονηθεί.

Ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία διατύπωσαν και οι διεθνείς παρατηρητές, τις οποίες ο Ρώσος Πρόεδρος απέδωσε στο ότι «ελέγχονται από τις ΗΠΑ», πράγμα βεβαίως που μπορεί να ισχύει και αυτό...


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ