Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Απαιτείται όξυνση της ιδεολογικής πάλης

Οι πρώτες εκτιμήσεις του ΚΚ Βενεζουέλας για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής

Στη Βενεζουέλα παρά τα εμπόδια από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει ανοίξει η συζήτηση για την προοπτική

Associated Press

Στη Βενεζουέλα παρά τα εμπόδια από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει ανοίξει η συζήτηση για την προοπτική
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Με αφορμή το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, στο οποίο επικράτησε οριακά το «Οχι» (με 51% έναντι 49%) στη συνταγματική μεταρρύθμιση, που πρότεινε ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, το ΚΚ Βενεζουέλας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα έδωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του.

«Χάσαμε μια μάχη αλλά δε χάσαμε τον πόλεμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό», τόνισε ο ΓΓ του ΚΚ της Βενεζουέλας Οσκάρ Φιγκέρα, και σημείωσε: «από τις ήττες μαθαίνει κανείς πολύ περισσότερα από τις νίκες». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά και να εξαχθούν συμπεράσματα και μαθήματα που θα ισχυροποιήσουν την «επαναστατική διαδικασία», διευκρινίζοντας ότι η μάχη του δημοψηφίσματος είναι «ένα ακόμη νέο επεισόδιο της πάλης των τάξεων με χαρακτηριστικά έντονης ιδεολογικής διαμάχης που έχει αναπτυχθεί στη χώρα, σε σχέση με το μετασχηματισμό και την προώθηση της επανάστασης και των συμφερόντων του λαού». Σημείωσε ότι «από τη μία πλευρά ήταν η προσπάθεια της εγχώριας ολιγαρχίας που στόχο είχε να διατηρήσει το καπιταλιστικό καθεστώς μέσω του χειρισμού της κοινής γνώμης με τη βοήθεια των ΜΜΕ, αναδύοντας τους φόβους με τον υποτιθέμενο κίνδυνο που αντιμετώπιζαν αξίες όπως η θρησκεία, η οικογένεια, η ιδιοκτησία, τρεις παραδοσιακές αξίες της καπιταλιστικής κοινωνίας». Από την άλλη, ήταν μια πρόταση που στόχευε «στο να εμβαθύνει τη δημοκρατία με ένα περιεχόμενο όλο και πιο λαϊκό για το μετασχηματισμό του κράτους, στο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του λαού».

Οπως εκτιμά το ΚΚ Βενεζουέλας, θετικό και ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον το μισό εκλογικό σώμα, που συμμετείχε στις εκλογές, δηλαδή τα πάνω από 4.000.000 που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του αναθεωρημένου συντάγματος το έκανε έχοντας πλήρη συνείδηση για την προώθηση του «σοσιαλισμού ασχέτως του αποτελέσματος» και ο Φιγκέρα υπενθύμισε ότι πριν αυτό το επίπεδο συλλογικής συνείδησης δεν υπήρχε. Ταυτόχρονα, το ΚΚΒ σημειώνει: «Απαιτείται να οξυνθεί η ιδεολογική πάλη που θα έχει στόχο να καταρριφθούν οι ιστορικοί φόβοι και ταυτόχρονα οι κομμουνιστές πρέπει να αποφύγουν το εύκολο σύνθημα, αλλά να βαθύνουν στην ιδεολογική διαπάλη και δουλιά μέσα στο λαό».

Την ίδια στιγμή, το ΚΚΒ επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία Ενοποιημένης Συλλογικής Διεύθυνσης της διαδικασίας ως «αναγκαίου και αναντικατάστατου πολιτικού οργάνου προώθησης της επανάστασης».

Παράλληλα, χτες, ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες επανήλθε σε δηλώσεις, τονίζοντας ότι εκτός της αποχής των παραδοσιακών ψηφοφόρων και ο χρόνος έπαιξε σημαντικό ρόλο και μίλησε για έλλειψη πολιτικής ωριμότητας. Τον Ούγκο Τσάβες για την αξιοπρέπεια και το ήθος που επέδειξε συνεχάρη, με μήνυμά του, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, τονίζοντας ότι τον είχε προειδοποιήσει για το τι σημαίνουν οι απειλές «για δολοφονία του ή εμφύλιο» για το εκλογικό σώμα και ότι οι μέρες που ακολουθούν θα είναι δύσκολες όχι μόνο για τη Βενεζουέλα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ