Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Επιστήμονες ... κτηματομεσίτες!

Αποκρούστηκε πρόταση δημιουργίας κτηματομεσιτικού γραφείου στο Τμήμα Τοπογράφων

Εικόνα του δημόσιου πανεπιστημίου που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και είναι υποταγμένο στην εξυπηρέτηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών της αγοράς, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους το επιστημονικό αντικείμενο, δίνει η απόπειρα να φτιαχτεί αυτόνομο κτηματομεσιτικό γραφείο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), με απώτερο στόχο τη σύσταση σχολής ...«μηχανικών - κτηματομεσιτών»!

Οπως καταγγέλλει η ΠΚΣ ΕΜΠ, μέλος ΔΕΠ της σχολής Τοπογράφων Μηχανικών κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κτηματομεσιτικού κέντρου («Real Estate Center») μέσα στο ΕΜΠ, «δηλαδή "μαγαζιού" που θα αγοράζει και θα πουλάει "εκτιμήσεις γης", με πλήρη βέβαια αυτονομία». Σε ανακοίνωσή της, η ΠΚΣ αναφέρει ότι «η πρόταση κατατέθηκε κατευθείαν στον πρύτανη - χωρίς να περάσει από κανένα συλλογικό όργανο ούτε της Σχολής ούτε βέβαια από Φοιτητικούς Συλλόγους - και διαβιβάστηκε στη Συγκλητική Επιτροπή Θεσμών και Στρατηγικής του ΕΜΠ την Τρίτη 20 Νοέμβρη». Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη Συγκλητική Επιτροπή, με αποτέλεσμα η πρόταση να καταδικαστεί ομόφωνα και να «πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων».

«Σκοπός του κέντρου αυτού θα ήταν η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση διπλωματούχων μηχανικών (Τοπογράφοι και Πολιτικοί Μηχανικοί), με προοπτική δημιουργίας αντίστοιχου μεταπτυχιακού καταρχήν προγράμματος (και στη συνέχεια και προπτυχιακού) το οποίο θα απένειμε δίπλωμα "Master of Science in Real Estate". "Μηχανικού κτηματομεσίτη" με λίγα λόγια, που όχι μόνο δεν έχει καμιά σχέση με επιστημονικό αντικείμενο, αλλά οδηγεί ουσιαστικά σε παραπέρα κατακερματισμό του επιστημονικού αντικειμένου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων που αποφοιτούν από τις αντίστοιχες σχολές», υπογραμμίζει η ΠΚΣ.

Κομμένη και ραμμένη στο νόμο - πλαίσιο και στις αναδιαρθρώσεις της Μπολόνια είναι η πρόταση: Εταιρείες μέσα στις σχολές, κατάρτιση αντί επιστημονικής γνώσης για μεγάλη μερίδα φοιτητών, στροφή των προγραμμάτων σπουδών στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς με το μανδύα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, άμεση κερδοφορία των επιχειρήσεων μέσα από τα πανεπιστήμια.

Οπως άλλωστε σημειώνει η ΠΚΣ, στην πρόταση προβλέπεται «η αναβάθμιση του κλάδου και της αγοράς» με την «εισαγωγή επιπλέον προπτυχιακών μαθημάτων από σχολές του Πολυτεχνείου ή άλλο Πανεπιστήμιο», «καλοκαιρινό πρόγραμμα και σεμινάρια κατάρτισης» και «έρευνα σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τον τομέα», μια σειρά μαθημάτων «που θα καλύπτουν τις οικονομικές, χρηματικές/επενδυτικές, νομικές και αναπτυξιακές διαστάσεις του Real Estate» σε συνεργασία με μια σειρά από φορείς όπως το «Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών», το «Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής» και μια σειρά από «κέντρα ανάπτυξης εφαρμογών Real Estate, όπως θυγατρικές εταιρείες Real Estate τραπεζών»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ