Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μαντάμ Κιουρί

Στη μεγάλη κυρία της Επιστήμης, στη Μαρία Κιουρί, 140 χρόνια μετά τη γέννησή της, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 12 με 2 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»

Η Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 7 Νοέμβρη 1867, πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία και λόγω του γεγονότος ότι στην Πολωνία οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να σπουδάσουν, μετακόμισε στο Παρίσι, όπου μέσα σε συνθήκες απίστευτης φτώχειας σπούδασε Θετικές Επιστήμες. Το 1894 γνωρίστηκε με τον Πέτρο Κιουρί και μαζί ανακάλυψαν τα στοιχεία «πολώνιο» και «ράδιο». Από το 1933, η υγεία της είχε κλονιστεί σημαντικά λόγω της έκθεσής της στη ραδιενέργεια και στις 4 Ιούλη 1933 η Μαρία Κιουρί απεβίωσε, από λευχαιμία, αφήνοντας πίσω της τεράστιο έργο και δωρίζοντας στην ανθρωπότητα τα μέσα για να θεραπεύσει μια φρικτή ασθένεια.

Εγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα στη Σορβόννη, ενώ τιμήθηκε δυο φορές , με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1903) και Χημείας (1911).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ