Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Ακτοπλοΐα και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες

Η ομιλία του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε η πολιτική πρόταση διεξόδου του Κόμματος

«Το ΚΚΕ αντιπαλεύει καθημερινά τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, την κοινή ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ, τη ναυτιλιακή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και συγκρούεται με το εφοπλιστικό κεφάλαιο με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο θα διατηρούνται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τα πλοία θα είναι στην ιδιοκτησία των εφοπλιστών, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας και της ναυτιλίας θα έχει κριτήριο το κέρδος δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, θα οξύνονται τα προβλήματα και θα χειροτερεύει η κατάστασή τους.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται ενάντια στον καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας που επιβάλλουν η ΕΕ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί. Αγωνίζεται για την προστασία και την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας. Παλεύει για την κατάργηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από τους καπιταλιστές, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ναυτεργάτη από τον εφοπλιστή, για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού.

Η προσαρμογή της ναυτιλίας στις ανάγκες των ναυτεργατών, γενικότερα των λαϊκών δυνάμεων απαιτεί ριζικές αλλαγές. Απαιτεί την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Γιατί μόνο με τη δύναμη της λαϊκής εξουσίας μπορεί να πραγματοποιηθεί η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, η κοινωνικοποίηση των μέσων μεταφοράς, των πλοίων και των συναφών υποδομών. Ωστε να οργανωθεί, να αναπτυχθεί η οικονομία και η ναυτιλία με κεντρικό και κλαδικό σχεδιασμό, με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, με κριτήριο τα συμφέροντα, τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αυτές οι ριζικές αλλαγές συνδέονται με τη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας των ναυτεργατών, της ταξικής ενότητας της εργατικής τάξης. Συνδέονται με την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, για να οικοδομηθεί η λαϊκή συμμαχία, το Αντιμονοπωλιακό - Αντιιμπεριαλιστικό -Δημοκρατικό Μέτωπο Πάλης που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία».

Το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του Γ. Τούσσα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, συμπυκνώνει την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ προς τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όπως αυτή παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του Κόμματος για την ακτοπλοΐα, τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τα λιμάνια.

Σήμερα, ο «Ρ» παρουσιάζει ολόκληρη την ομιλία του Γ. Τούσσα, η οποία, με αποκαλυπτικά στοιχεία, επικεντρώνεται στους βασικούς παράγοντες που χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ