Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η ψηφιακή «τροχιά» της ΕΡΤ

Τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά τη διάσωση, την τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η διοίκηση της ΕΡΤ με την παρουσία των υπουργών Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα της διάσωσης του οπτικοακουστικού αρχείου ξεκίνησε πριν τρία χρόνια περίπου και μέχρι στιγμής μόνο το 1% του συνολικού υλικού που υπάρχει ψηφιοποιήθηκε. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και τους δύο υπουργούς, μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί, τεκμηριωθεί και ψηφοποιηθεί 250 ώρες υλικό από φιλμ και 500 ώρες υλικό από βίντεο, 1.136 διαφορετικές εκπομπές (705 από βίντεο και 431 από φιλμ), καθώς και 5.000 φωτογραφίες από το σπάνιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ. Από τις 5.000 φωτογραφίες, οι 1.936 είναι από τη Συλλογή της Μικρασιατικής Εκστρατείας και 3.064 από τη Συλλογή του φωτορεπόρτερ Πέτρου Πουλίδη.

Το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ, όπως αναφέρθηκε χτες, περιλαμβάνει: 225.000 θέματα από το αρχείο ειδήσεων, από το αθλητικό αρχείο 19.000 θέματα, η ταινιοθήκη 55.000 κασέτες, η ταινιοθήκη του ραδιοφώνου περίπου 140.000 ταινίες και η δισκοθήκη 130.000 δίσκους.

Το πρόγραμμα αυτό έγινε με κοινοτική χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Η χρηματοδότηση άγγιξε τα 1.950.000 ευρώ με δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και 20% από εθνικούς πόρους.

Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε τα πρώτα βήματα της διάσωσης του οπτικοακουστικού αρχείου ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν (σκόνη, υγρασία, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες) ακόμα και σήμερα για να καταστραφεί το αρχείο. Σημείωσε δε ότι σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση θα χρειαστεί σχεδόν μία δεκαετία, αλλά και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι άμεση είναι η ανάγκη να επεκταθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στο έργο αυτό από εξειδικευμένο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ