Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΑΝΤΙΠΕΙΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ»
Το κεφάλαιο «κόπτεται» για τον πολιτισμό...

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απαιτούν μεγαλύτερη αμοιβή από τα υπερκέρδη των «υγιών» μονοπωλίων από την εκμετάλλευση του έργου τους μέσω διαδικτύου και DVD. Ομως στον καπιταλισμό αυτό δεν είναι κλοπή πνευματικής«ιδιοκτησίας», αλλά ...«εύλογο επιχειρηματικό κέρδος»
Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απαιτούν μεγαλύτερη αμοιβή από τα υπερκέρδη των «υγιών» μονοπωλίων από την εκμετάλλευση του έργου τους μέσω διαδικτύου και DVD. Ομως στον καπιταλισμό αυτό δεν είναι κλοπή πνευματικής«ιδιοκτησίας», αλλά ...«εύλογο επιχειρηματικό κέρδος»
Οταν το οπτικοακουστικό κεφάλαιο «συνασπίζεται» με το βιομηχανικό κεφάλαιο (ένδυσης, αρωμάτων, αξεσουάρ κλπ.) για την «προστασία» της πνευματικής «ιδιοκτησίας» και του «κοπιράιτ», πρέπει να ανησυχήσουν, όχι οι «πειρατές», αλλά οι δημιουργοί και η εργατική τάξη. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες καλλιτέχνες, αφού αυτόν τον «συνασπισμό» τον «αγκαλιάζει» το υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του εισπρακτικού Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που είναι δημιούργημα του ΥΠΠΟ!

Αυτό το «αγκάλιασμα» προωθεί ο λεγόμενος Αντιπειρατικός Συνασπισμός, που παρουσιάστηκε χτες και τον οποίο αποτελούν οι εξής: MPA (ένωση των μονοπωλίων της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ), IFPI (ένωση μονοπωλίων της μουσικής βιομηχανίας), BSA (ένωση των μονοπωλίων του λογισμικού, βλ. Microsoft) και το ελληνικό παράρτημα της TMeye (για τα εμπορικά σήματα των πολυεθνικών και τα «παραποιημένα» προϊόντα)! Αυτοί οι φορείς του κεφαλαίου, με «βήμα» το ΥΠΠΟ, παρουσίασαν τον «πόνο» τους για τους δημιουργούς και ...για τα παιδάκια της Ασίας που δουλεύουν στη βιομηχανία του «παρα-εμπορίου», το οποίο κάνει το «υγιές» εμπόριο να «δακρύζει»...

Πίσω από τα «δάκρυα», η πραγματική ανησυχία αυτού του κεφαλαίου, όπως εκφράστηκε στη συνέντευξη, είναι η «απειλή για την ανάπτυξη της οικονομίας» (σ.σ. των υπερκερδών τους) και την «ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας», η «μείωση των ξένων επενδύσεων» και η απειλή για «μη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»! Με το συνασπισμό αυτό επιχειρούν να κρύψουν τη ληστρικότητα του κεφαλαίου που κατέστησε τους δημιουργούς μισθωτούς εργάτες του, μετέτρεψε την τέχνην σε εμπόρευμα και το πνευματικό δικαίωμα σε «πνευματική ιδιοκτησία», ώστε να πωλείται και να αγοράζεται ...νομίμως, όμως. Επιχειρείται να κρυφτεί ότι η γιγαντωμένη «πειρατική» βιομηχανία είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της «ελεύθερης αγοράς», με μοναδικά θύματα τους δημιουργούς και τους αποδέκτες της δημιουργίας τους.

Να σημειωθεί ότι το «νόμιμο» κεφάλαιο στηρίζεται και στη Δημοτική Αστυνομία Αθήνας (εκπρόσωπος της οποίας διαβεβαίωσε ότι «μπαίνει ενεργά στην πάταξη του παρα-εμπορίου») και στην κυβέρνηση, αφού, εκτός του ΟΠΙ, στη συνέντευξη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ