Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Ξεκίνησε η παράδοση πυρηνικού καυσίμου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η παραλαβή του πρώτου ρωσικού φορτίου πυρηνικού καυσίμου ξεκίνησε την Κυριακή για να τεθεί σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «IRNA», επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ. Οπως τόνισε ο ίδιος, «η μεταφορά του καυσίμου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, το τελευταίο αναμένει 82 τόνους πυρηνικού καυσίμου για την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπουσέρ. Οπως ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία «Atomstroiexport» που κατασκευάζει το σταθμό στο Μπουσέρ, η παράδοση του καυσίμου άρχισε την Κυριακή και θα διαρκέσει δύο μήνες.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Ιράν ότι τα πυρηνικά καύσιμα δε θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό και πρόσθεσε ότι όλα τα καύσιμα θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

Από τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους στήριξε την κίνηση αυτή, αλλά υποστήριξε ότι αποδεικνύει πως «οι Ιρανοί δε χρειάζεται να μάθουν πώς εμπλουτίζεται» το ουράνιο από μόνοι τους και επανέλαβε ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ