Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αμεσα μέτρα υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου

Τη δική τους απαίτηση για επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών προσθέτουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε αυτή των μεγαλοβιομηχάνων, για άμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επισημαίνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στον τομέα του τουρισμού, «παραμένουν σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας στο άμεσο μέλλον». Με απλά λόγια, ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις ανησυχούν ότι τις επόμενες χρονιές, ξεκινώντας από το 2008, η «κούρσα» ανόδου τζίρων και κερδών μπορεί να περιοριστεί.

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, η αύξηση των τουριστικών εισπράξεων ήταν 4,71% το 2005 και 5,08% το 2006, ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2007 (Ιαν.- Σεπ.) αυξήθηκαν κατά 1,05%, στα 10.106,5 εκατ. ευρώ από 10.001,3 εκατ. ευρώ. Πρακτικά, οι μεγάλες κυρίως, τουριστικές επιχειρήσεις αποκομίζουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κέρδη ως αποτέλεσμα της τεράστιας οικονομικής δαπάνης που επωμίστηκε ο ελληνικός λαός για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημαντική αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τη διαφημιστική προβολή της χώρας, που ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό συνεχίζουν να αποτελούν «πειραματόζωα» των ελαστικών μορφών απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων, όσο και των χαμηλών αμοιβών, καθώς δεν περίσσεψε τίποτα γι' αυτούς από την οικονομική ευημερία των αφεντικών.

Μιλώντας για «τα διαρθρωτικά και διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού», ο ΣΕΤΕ κάνει σαφείς τις θέσεις του, εκτός ίσως από το θέμα του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, όπου εκφράζει ερωτηματικό για το τελικό περιεχόμενό του και λύπη για «την πλήρη απουσία διαλόγου», όταν οι κυβερνητικές θέσεις έχουν διατυπωθεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και κινούνται στην κατεύθυνση της πολεοδομικής και χωροταξικής ασυδοσίας προς όφελος μεγάλων τουριστικών συμφερόντων.

Επιπρόσθετα, ο ΣΕΤΕ:

  • Απαιτεί άμεσα τη λειτουργική νομιμοποίηση τουριστικών εγκαταστάσεων και μονάδων με παράλληλη «πολεοδομική νομιμοποίηση των ιδίων αυτών χώρων». Πρόκειται για αυθαίρετες παρεμβάσεις των τουριστικών μονάδων που ζητούν εκ των υστέρων νομική κάλυψη.
  • Ο ΣΕΤΕ παίρνει θέση και στο θέμα της «Ολυμπιακής», με απόλυτη προσήλωση στα επιμέρους συμφέροντα των μεγάλων μονάδων, οι οποίες συνάπτουν απευθείας συμφωνίες με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς του εξωτερικού για κάλυψη των δωματίων τους. Ζητά «ελεύθερο ανταγωνισμό με ίσους όρους για όλους και αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων».
  • Ακόμη περισσότερο, ο ΣΕΤΕ ζητά την προσέλκυση περισσότερων αερομεταφορέων και τίθεται υπέρ των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τόσο στα αεροδρόμια, όσο και στα λιμάνια, διεκδικώντας μερίδιο από το «φαγοπότι» που στήνεται σε υποδομές του δημοσίου ή με δημόσιο χρήμα, κατά περίπτωση.

Ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε επίσης, τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την οποία αναμένεται να παρασχεθεί επιστημονική τεκμηρίωση για τη διαμόρφωση των θέσεων του Συνδέσμου, αλλά και να αναπτυχθεί το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, με τρόπο που δεν προσδιορίζει επακριβώς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ