Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Επιτροπή στα «μέτρα» της κυβέρνησης

Επιβεβαιώνεται η διαπίστωση - προειδοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και σχεδόν του συνόλου των συλλογικών φορέων του οπτικοακουστικού φορέα, ότι η συμμετοχή στο ψευδεπίγραφο κινηματογραφικό «συνέδριο» της περασμένης άνοιξης θα αποτελούσε, ουσιαστικά, το συνδικαλιστικό - καλλιτεχνικό «άλλοθι» που χρειάζεται η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την αντιδραστική πολιτική της για τον κινηματογράφο.

Ετσι, εκτός από το ξεκάθαρο ιδεολογικό πλαίσιο που θα κινηθεί ο «νέος» νόμος για τον κινηματογράφο, όπως το έθεσε ο υπουργός Μιχ. Λιάπης, το Νοέμβρη, προστίθεται και η χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟ για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νόμο και από την οποία απουσιάζουν ακόμη και οι φορείς που συμμετείχαν στο «συνέδριο»...

Ο υπουργός διόρισε ως μέλη της τους σκηνοθέτες Κώστα Γαβρά και Τάσο Μπουλμέτη, τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, τον παραγωγό Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, τον κριτικό Χρήστο Μήτση, τη δικηγόρο και πρώην νομική σύμβουλο του «Film Victoria» και «Cinemedia» (ACMI) Ελένη Μπερντέ, το διανομέα Γιώργο Τζιώτζιο, τον αιθουσάρχη Απόστολο Φούκη και τη διευθύντρια Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΥΠΠΟ Δήμητρα Αργυρού.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ «το έργο της επιτροπής θα βασιστεί στα πορίσματα και πρακτικά του 3ου Κινηματογραφικού Συνεδρίου καθώς και σε προτάσεις φορέων και σωματείων οι οποίες έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού». Ωστόσο, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου (βλ. «Ελευθεροτυπία» 21/12) η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εμφανίζεται «οργισμένη» και σε επιστολή της προς τον υπουργό «προειδοποιούσε» ότι σε περίπτωση που ανακοίνωνε την επιτροπή πριν συναντηθεί μαζί της «θα προκύψουν δυσάρεστες εξελίξεις», διότι «ο σχηματισμός της γίνεται σε βάρος των φορέων του κινηματογράφου και κόντρα στα πορίσματα του πρόσφατου Κινηματογραφικού Συνεδρίου».

Παρ' όλ' αυτά το ΥΠΠΟ προχωρά ακάθεκτο και ανακοινώνει ότι «η επιτροπή καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008». Εχει μείνει κανείς με ψευδαισθήσεις;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ