Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Γενικός δερβέναγας!

Ενας άνθρωπος αρκετά βαρύς, βαρύς πραγματικά και μεταφορικά, βούτηξε στο κενό! Πέφτοντας, θέλοντας μη θέλοντας, έσκισε και ένα μέρος της κουρτίνας, που σκέπαζε τα σκάνδαλα και βγήκε ένα ακόμα κομμάτι βρώμας! Μιλάω πληθυντικό γιατί εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις που είδαν το φως, π.χ. περίπτωση Βαρθολομαίου, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σκάνδαλο, τις εξωσυζυγικές σχέσεις. Εχουμε να κάνουμε με πολλά και, μάλιστα, άλλης, πιο σοβαρής ποιότητας σκάνδαλα!

Ο Ζαχόπουλος, κατά γενική ομολογία - όπως γράφουνε οι του σιναφιού του στις εφημερίδες τους - δεν ήταν γενικός γραμματέας, ήταν γενικός δερβέναγας. Στις πλάτες του είχε τον πρωθυπουργό και την πρωθυπουργίνα! Με τα δικά τους δόντια δάγκωνε! Μ' αυτά μοίραζε τα κονδύλια. Ανοιγε το στόμα του και «χρααπ» πάνε τα διατηρητέα! Από τα δαγκώματά του, δε γλίτωσε ούτε η Σαλαμίνα!

Μέχρι να βουτήξει στο κενό έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, λένε! Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, λένε αυτοί ανακατεύονται, είχε το μάτι του στο υπουργείο Πολιτισμού. Τον άνθρωπο που προωθούσε την πολιτική του. Το μάτι που όποιον κοίταζε λοξά έπεφτε από την καρέκλα του.

Εγώ δε θα ασχοληθώ με τα σκάνδαλα, αυτά θα τα βρει, λένε, η Δικαιοσύνη! Πάντα τα βρίσκει η Δικαιοσύνη, ποιος δεν το ξέρει αυτό; Εμεινε κανένα σκάνδαλο κρυφό στην Ελλάδα; Στη χώρα μας ανακαλύφθηκε και δικαιώθηκε η διαφάνεια, έτσι δεν είναι; Εγώ, λοιπόν, θα ασχοληθώ με το πολιτιστικό του έργο, με το πολιτιστικό έργο της κυβέρνησης δηλαδή, αφού δικό της μάτι ήταν, δικό της αυτί ήταν, δικό της παιδί ήταν ο Ζαχόπουλος. Θα ασχοληθώ με το ουσιαστικό έργο του υπουργείου Πολιτισμού! Με την παραγωγή πολιτισμού, δηλαδή!

Στο κείμενό μου δε θα αναφέρω κουβέντα για τους υπουργούς και υφυπουργούς που είναι ή περάσανε από το πόστο! Και δε θα αναφέρω κουβέντα, γιατί δε θέλω να τους εκθέσω! Ομολογήθηκε δημόσια, κάποιοι μάλιστα το επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι, πως όλοι τους ήταν υπό τον έλεγχο, του κυρίου γενικού. Τρεις, πέντε, δέκα που βγάζανε φωτογραφίες, κόβανε κορδέλες, ταξίδευαν πρώτη θέση! Τρία, πέντε, δέκα θλιβερά πλάσματα, που ακούγανε γενικό... Αυτά δεν είναι δικές μου συκοφαντίες. Δικά τους λόγια μεταφέρω!

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη πως κανένας τους, δεν άφησε πίσω του έστω μια πατημασιά. Ενα ίχνος που να δείχνει το πέρασμά του! Ο ιστορικός του μέλλοντος ούτε καν θα τους αναφέρει! Θα μπούνε και αυτοί στις μαύρες σελίδες του τόπου! Μαζί με τα ξόανα και τους άχρηστους! Κάτι ψίθυροι που ακούγονται από μέρους τους, τώρα που ο «γίγαντας» έπεσε στο κενό, δεν πρόκειται να απασχολήσουν σοβαρά την Ιστορία. Η Ιστορία δεν ασχολείται με ψιθύρους. Ασχολείται με σοβαρούς άντρες και σοβαρές γυναίκες. Με σοβαρούς υπουργούς.

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μπήκαμε στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και το υπουργείο Πολιτισμού μόνον πολιτισμό δεν παρήγαγε! Αντίθετα, έκανε τα αδύνατα δυνατά και ό,τι θετικό είχε χτιστεί με χιλιάδες κόπους και χιλιάδες αγώνες να το ξηλώσει! Τα κονδύλια για τον πολιτισμό συρρικνώθηκαν. Η καλλιτεχνική παιδεία βρίσκεται πίσω ακόμα και από την εποχή του Τρικούπη. Ο δημοκρατικός έλεγχος καταργήθηκε! Η Λυρική Σκηνή μοιάζει με συνοικιακό θέατρο. Οι επιχορηγήσεις για το ελεύθερο θέατρο πάγωσαν. Τα δημοτικά Θέατρα έμεινα με άδεια ταμεία. Ο κινηματογράφος χρόνο με το χρόνο συρρίκνωσε την παραγωγή του. Το βιβλίο γέμισε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Οι εικαστικοί έμειναν χωρίς μπογιές, χρώματα, σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη...

Λέω να μην προχωρήσω! Ο,τι ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ στο χώρο του πολιτισμού - και στο χώρο του πολιτισμού - ήρθαν ετούτοι για να το ολοκληρώσουν! Πιο φουριόζοι και πιο κυνικοί έριξαν στο φωταγωγό τα προσχήματα και προχώρησαν χωρίς αναστολές στην ολοκλήρωση της καταστροφής. Ακόμα και στις μεταξύ τους σχέσεις είναι απολίτιστοι! Ο ένας τρώει τον άλλον. Ο ένας υποσκάπτει τον άλλον. Χυδαιότητες δηλαδή. Πράξεις που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τον πολιτισμό! Και κάποιοι αφελείς συνεχίζουν να δείχνουν με το δάχτυλο την 35χρονη!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ