Πέμπτη 3 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προσεγγίζοντας τους μύθους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, μία σημαντική θεατρική ομάδα από την Πολωνία, στο θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Η ομάδα «Πιέσν Κοζλά» συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση του πολωνικού θεάτρου, έχει βραβευτεί με πολλά πρώτα βραβεία (βραβείο Καλύτερου Ξένου Θεάματος στο Εδιμβούργο το 2004, βραβείο Scotsman Fringe First, βραβείο Herold Angel, μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ στο Kalisz).

Το έργο «Lacrimosa» είναι η τρίτη παράσταση του θιάσου και το τελικό στάδιο της δουλιάς της για τους μύθους. Και οι τρεις παραστάσεις του θιάσου προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους το μύθο της θυσίας. Το «Lacrimosa» μιλάει για τον τρόμο να σφετερίζεται κάποιος το δικαίωμα να θυσιάσει μια ζωή για να σώσει κάποια άλλη, θεωρώντας τον εαυτό του ισάξιο του θεού. Η παράσταση βασίζεται σε ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα στη μεσαιωνική Γαλλία: Το 1485 η πόλη Αράς χτυπήθηκε από πανούκλα. Οι μισοί κάτοικοι πέθαναν, αλλά όσοι επιβίωσαν το έκαναν εις βάρος της ζωής των άλλων.

Η παράσταση «Lacrimosa» βασίζεται στο βιβλίο του Andrzej Szypiorski «Ο λαός της Αρας» και περιέχει χωρία από τους «Αδερφούς Καραμαζώφ» του Ντοστογιέφσκι και το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη. Η μουσική είναι εμπνευσμένη από το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ. Η κινησιολογία είναι εμπνευσμένη από τα «Αναστενάρια», ένα πανάρχαιο ελληνικό θρησκευτικό έθιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ