Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Εργο έστω και σε συνθήκες ... προσωρινότητας

Ενώ η θητεία του σημερινού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αναμένεται - σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που «διαρρέουν» από το υπουργείο Τύπου - σύντομα να εκπνεύσει με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση το ΕΣΡ, επιχειρεί μέχρι την τελευταία στιγμή να επιτελέσει το έργο του. Τα περί διαπλοκών βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα, λες και τα διαπλεκόμενα ξαφνικά έπεσαν από τον ουρανό και δεν «εκτρέφονται» μέσα από τους ίδιους τους νόμους, τις κυβερνήσεις, τους κομματικούς μηχανισμούς και τους ίδιους τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να νίπτει τα χείρας της για την ανομία και ασυδοσία που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θεωρώντας μάλιστα ότι και με ΠΔ που έχουν εκδοθεί και τα οποία φυσικά παραμένουν στα χαρτιά έχει πάρει μέτρα για τη διαφάνεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι με πέντε χρόνια καθυστέρηση μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί και να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ΕΣΡ το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ο ιδιοκτησιακός χάρτης έχει μετατραπεί και η επιτροπή επιχειρεί να εμπλουτίσει τους φακέλους και με καινούρια στοιχεία. Ο Δ. Ρέππας, για την πολύχρονη αυτή καθυστέρηση της στελέχωσης ενός βασικού τμήματος του ΕΣΡ, αποδίδει τις ευθύνες στο ΑΣΕΠ. Ο Δ. Ρέππας όμως και το υπουργείο Τύπου αφού ήδη έχουν κάνει προσπάθειες να πλήξουν το κύρος το ΕΣΡ προκειμένου ν' αλλάξουν τη σύνθεσή του και να μη συμμετέχουν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και σήμερα, όπως φαίνεται, δεν εγκαταλείπει αυτή την τακτική. Μετά το θόρυβο που ξέσπασε για αποφάσεις κυρωτικές που έχει επιβάλει το ΕΣΡ σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και που ο υπουργός Τύπου δεν έχει υπογράψει τη νομιμότητά τους, χτες κατέφθασε στο ΕΣΡ επιστολή από το υπουργείο Τύπου με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για αποφάσεις που πήρε το ΕΣΡ και μάλιστα επί προεδρίας του νυν προέδρου της Βασίλη Λαμπρίδη. Η κίνηση αυτή του υπουργείου γεννά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων που έχει πάρει το ΕΣΡ. Αλλωστε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ήταν σαφής στις αιτιολογίες για τη μη υπογραφή, λέγοντας προχτές ότι για «πολλές αποφάσεις δεν έχει σταλεί ο πλήρης φάκελος» από το ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ, παρότι η θητεία του συντομεύει, επιχειρεί να κλείσει και το φάκελο με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης. Ηδη κλιμάκιο τεχνικών βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στη συμπρωτεύουσα θα μεταβεί και το κλιμάκιο των μελών του ΕΣΡ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρόεδρο Σπύρο Φλογαΐτη. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν τα μέλη του ΕΣΡ Χρ. Οικονόμου, Ν. Κουλούρης, Γ. Ζαγγανάς και Ν. Καϊμάκης. Στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τα μέλη του ΕΣΡ θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια. Να σημειωθεί ότι αιτήσεις έχουν υποβάλει 60 ραδιοφωνικοί σταθμοί και σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα καταμερισμό των συχνοτήτων άδεια θα πάρουν 27 ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Τις εκκρεμότητές του έχει ως θέματα το ΕΣΡ στην ημερήσια διάταξη της σημερινής του συνεδρίασης. Μεταξύ αυτών είναι η ακρόαση εκπροσώπων του τηλεοπτικού σταθμού SEVEN, για παροχή διευκρινίσεων μετά από καταγγελία ότι καθήκοντα διευθυντή ειδήσεων ασκεί πρόσωπο που δεν είναι μέλος δημοσιογραφικής ένωσης. Αποφάσεις επίσης αναμένεται να ληφθούν για εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ και οι οποίες αφορούν στο θέμα της συγκεκαλυμμένης διαφήμισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ