Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά...

Associated Press

Σε διαρκή αβεβαιότητα και υπό συνεχή διωγμό βρίσκεται η πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, κάτι που πολλές φορές τους κυνηγά για πολλά χρόνια, ίσως και σε όλη τους τη ζωή. Σήμερα, μετά από τρεις μεταναστευτικούς νόμους (τον 1975/1991, τον 2910/2001 και τον 3386/2005) και τρία προγράμματα νομιμοποίησης (το 1998, το 2001 και το 2005), από τους 1.200.000 μετανάστες, που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, άδεια παραμονής κατέχουν μόλις οι 481.501. Ούτε ένας στους δύο.

Αυτό αποτελεί και τον κυριότερο λόγο για τον οποίο οι μετανάστες είναι από τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης. Η επιλογή των αστικών κυβερνήσεων να μη νομιμοποιεί τους μετανάστες εργάτες, υπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό: Να είναι υποταγμένοι, φοβισμένοι, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και να ζουν χωρίς απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες παιδιά μεταναστών «κρέμονται» από το καθεστώς διαμονής των γονιών τους.

Τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς, από μετανάστες χωρών εκτός ΕΕ, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο δημοτολόγιο του δήμου όπου διαμένουν, ώστε να μπορέσουν να πάρουν πιστοποιητικό γέννησης. Πρόκειται για παιδιά που γεννιούνται εδώ, πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, εργάζονται ή σπουδάζουν στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, δεν τους χορηγείται καν πιστοποιητικό γέννησης! Κι έπειτα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα οι κατά καιρούς κυβερνώντες για το ρατσισμό και την ξενοφοβία...


Ειδικά ως προς το ζήτημα της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε ένα παιδί που γεννήθηκε από αλλοδαπούς γονείς στην Ελλάδα, ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας του 2004 δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα, όπως δεν το αναγνώριζε και ο προηγούμενος και ο προπροηγούμενος και ο πιο προηγούμενος. Η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης σε ελληνικό έδαφος, αναγνωρίζεται μόνο σε ένα παιδί που έτυχε και γεννήθηκε από ανιθαγενείς γονείς (χωρίς ιθαγένεια), ή από γονείς άγνωστης ιθαγένειας.

Για τον αλλοδαπό εκείνο που έχει γεννηθεί και κατοικεί στην Ελλάδα, η μόνη περίπτωση που έχει μια ευελιξία ο Κώδικας Ιθαγένειας είναι, όταν φτάσει στην ενηλικίωση, με πολιτογράφηση να ζητήσει να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Οι προϋποθέσεις είναι: Να είναι τουλάχιστον 18 χρονών, να μπορεί να αποδείξει ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα και ότι κατοικεί συνέχεια εδώ, να υποβάλλει αίτημα για πολιτογράφηση και να καταβάλλει ένα παράβολο ύψους 1.500 ευρώ!

Παράλληλα, δεν αιτιολογείται τυχόν απόρριψη, ενώ ενδέχεται να περάσουν ακόμα και 5 χρόνια και να μην έχει δοθεί απάντηση, έστω και απορριπτική...

Οι περισσότεροι μετανάστες, που έρχονται στη χώρα μας παραμένουν για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα. Κάνουν οικογένειες, τα παιδιά τους γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ και σπάνια γυρίζουν στη χώρα προορισμού τους. Γι' αυτό η πάλη για την καλυτέρευση της ζωή τους δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πάλη των Ελλήνων εργαζομένων. Δεν μπορεί να είναι έξω από τα σωματεία τους, τους συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα. Καλυτέρευση της ζωής τους σημαίνει, πάνω απ' όλα, αγώνας πλάι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ένταξη των εργαζομένων στο Κόμμα της εργατικής τάξης, στο ΚΚΕ.


Associated Press


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ