Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η τέχνη των σμάλτων

Στην τέχνη των σμάλτων, όπως αυτή έχει εξελιχθεί από την Ευρώπη έως την Απω Ανατολή στο πέρασμα των αιώνων, είναι αφιερωμένη η έκθεση «Σμάλτα. Χρώμα μέσα στο Χρόνο», που φιλοξενείται (έως 17/2), στο Βυζαντινό Μουσείο (Βασ. Σοφίας). Παρουσιάζονται 170 αντικείμενα, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, τη Συλλογή Γ. Τσολοζίδη και τη Συλλογή Κ. Αντωνάκη.

Στην εισαγωγική ενότητα, εκτίθενται δαχτυλίδια του 15ου αιώνα π.Χ., αντιπροσωπευτικά δείγματα της προσπάθειας των Μυκηναίων να διακοσμήσουν αντικείμενα με χρωματιστή υαλόμαζα. Στη συνέχεια, τα έργα οργανώνονται σε τρεις μεγάλες ενότητες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη σε εκκλησιαστικά και κοσμικά σμάλτα (κοσμήματα, εικονίδια, κ.ά.) από την παλαιοχριστιανική, τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται σμάλτα του 18ου και 19ου αιώνα κυρίως από χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, αλλά και από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ιαπωνία (κηροπήγια, κούπες και πιάτα, επιτραπέζια ρολόγια, σφραγίδες, μελανοδοχεία με κονδυλοφόρους κ.ά.). Η διαχρονική αυτή παρουσίαση, ολοκληρώνεται στην τρίτη ενότητα, όπου το χτες με το σήμερα ενώνονται, μέσα από σύγχρονα σμάλτα κατασκευασμένα τα τελευταία σαράντα χρόνια, τα οποία καινοτομούν και εισάγουν νέες τεχνικές.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες αριστουργηματικών έργων διακοσμημένων με σμάλτο, που βρίσκονται εκτός του ελλαδικού χώρου. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθούν (16, 23/1) δύο διαλέξεις του ακαδημαϊκού Κώστα Αντωνάκη. Τέλος, με αφορμή την έκθεση, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες από τη ΣΤ΄ Δημοτικού και πάνω, με τίτλο: «Σμάλτο: Πολύχρωμες διαδρομές». Το πρόγραμμα προσεγγίζει την ιστορική διαδρομή του σμάλτου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, μέσα από επιλεγμένα εκθέματα, τα οποία αναδεικνύουν την πολυτέλεια του υλικού και τις διαφορετικές τεχνικές κατασκευής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ