Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο φαύλο κύκλο της κρίσης η παγκόσμια οικονομία

Ο κίνδυνος μιας σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι απλώς ορατός, κατά πολλούς βρίσκεται πλέον «εντός των τειχών». Μια τέτοια εξέλιξη αναδεικνύει τα τρωτά του καπιταλιστικού συστήματος και κυρίως την αδυναμία του να σπάσει το φαύλο κύκλο της κρίσης. Απ' την άλλη, ενισχύει τα πιο επιθετικά στοιχεία του κεφαλαίου στην προσπάθεια να ρίξουν όλα τα βάρη και τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη.

Τον κίνδυνο ραγδαίας επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία φέτος επισημαίνει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε κοινή έκθεση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου και Ανάπτυξης. Στην έκθεση σημειώνεται ότι το πιο ανησυχητικό σημείο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις είναι η κρίση που πλήττει την οικονομία των ΗΠΑ, με επίκεντρο την αγορά ακινήτων, το πιστωτικό σύστημα και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του δολαρίου.

Στην έκθεση - που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα - ο διεθνής οργανισμός βλέπει την ανάπτυξη του πλανήτη στο 3,4% φέτος. Προειδοποιεί ωστόσο ότι αν τα τρέχοντα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας δεν αντιμετωπιστούν με επιτυχία, τότε η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη θα υποχωρήσει σε επίπεδα στασιμότητας, δηλαδή στο 1,6%. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, αν και με αρκετά «διπλωματική» γλώσσα, δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους, τονίζοντας ότι: «Τα προβλήματα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια παγκόσμια ύφεση και μια άτακτη προσαρμογή των διεθνών ανισορροπιών». Στο ίδιο μήκος κύματος, δύο κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες - η Goldman Sachs και η Merrill Lynch - βλέπουν την ύφεση προ των πυλών στις ΗΠΑ.

Σε υπόμνημά της προς τους πελάτες της η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2008, εξέλιξη που θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της στο 2,5% ως το τρίτο τρίμηνο, από 4,25% σήμερα. Η Merrill Lynch, από την πλευρά της, σε προχτεσινή έκθεσή της, υποστήριξε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, επικαλούμενη το άλμα της ανεργίας στο υψηλό διετίας τον Δεκέμβρη (5%). Η Goldman Sachs μάλιστα προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1% σε ετήσια βάση, τόσο το β΄ όσο και το γ΄ τρίμηνο ενώ την ανάπτυξη για ολόκληρο το 2008 την υπολογίζει μόλις στο 0,8%. Βλέπει ακόμη εκτόξευση της ανεργίας στο 6,5% το 2009 έναντι 5% σήμερα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η διαφαινόμενη κρίση προκαλεί και μια σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο βασικές σχολές της αστικής πολιτικής οικονομίας. Ετσι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΟΗΕ, ορισμένοι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού υπέδειξαν την «κεϊνσιανή» διέξοδο, δηλαδή την ενίσχυση της ζήτησης μέσω των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία και οι υποδομές. Απ' την άλλη, πυκνώνει η αρθρογραφία (κυρίως από τις στήλες των αμερικανικών εντύπων) που υποδεικνύει ως λύση τη μεγαλύτερη ένταση στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Αποσιωπώντας και οι μεν και οι δε ότι οι «συνταγές» τους έχουν αποτύχει οικτρά κατ' επανάληψη, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την κυκλική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ