Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
«Παίζει μπάλα» το μεγάλο κεφάλαιο...

Σε νέο «πόλο ανάπτυξης» του κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων εξελίσσεται η περιοχή του Βοτανικού. Η δημιουργία του νέου γηπέδου της ΠΑΕ «Παναθηναϊκός» - με τη συνηγορία όχι μόνο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ, όταν και ψήφισε τη σχετική τροπολογία το καλοκαίρι του 2006 - άνοιξε το δρόμο για μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, που βάζουν το μεγάλο κεφάλαιο σε ένα χώρο ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή πρασίνου στην τσιμεντοποιημένη, πια, πρωτεύουσα. Μεγάλες τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, εμπορικά κέντρα και πάρκιγκ, μαζί με το... νέο Δημαρχείο - όπως πρόσφατα εξήγγειλε ο δήμαρχος Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης - θα εγκατασταθούν στο Βοτανικό.

Η ανάπτυξη αυτή του Βοτανικού, που βρίσκεται στα όρια της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, ανοίγει το δρόμο για να μπουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και το ιδιωτικό κεφάλαιο στο «φιλέτο» αυτό των 9.000 στρεμμάτων. Στην περιοχή του Ελαιώνα, άλλωστε, από την πλευρά του Ρέντη, έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια... επένδυση από τα πολυδιασκεδαστήρια «Village».

Στην περιοχή του Βοτανικού, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο, έχουν ήδη αγοραστεί οικόπεδα, από μια σειρά μεγάλες πολυεθνικές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες SATO, IKEA, MEDIA MARKT έχουν αγοράσει οικόπεδα στην περιοχή. Η κατασκευαστική εταιρεία του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, έχει αγοράσει το ακίνητο της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ, έναντι 50 εκατ. ευρώ, όπου και ετοιμάζει την κατασκευή ενός τεράστιου εμπορικού κέντρου. Το έργο αυτό εντάσσεται, στην ουσία, στον ίδιο σχεδιασμό με την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ, όπου 220 στρέμματα (!) - έκταση εξαιρετικά μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα γήπεδο δεν έχει έκταση μεγαλύτερη από 20-25 στρέμματα - θα δοθούν γι' αυτή την κατασκευή. Στην ίδια περιοχή, αναμένεται να μεταφερθεί και ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων, μαζί με το νέο Δημαρχείο.


Ολο αυτό το μπαράζ αγορών του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή του Βοτανικού και συνολικά του Ελαιώνα, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κεφάλαιο προκειμένου να πραγματοποιήσει γρήγορες και χαμηλού κόστους επενδύσεις, αγοράζοντας με λίγα χρήματα τεράστιες εκτάσεις, η αξία των οποίων εκτινάσσεται μετά την αγορά. Ολη αυτή τη διαδικασία, η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή της Αθήνας (με συμπαραστάτη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ), την προωθούν όσο μπορούν. Αφ' ενός, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η περιοχή του Ελαιώνα, συνολικά, υποβαθμίστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να έρχονται ως... σωτήρες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αφ' ετέρου, το αλισβερίσι αυτό ενισχύεται και από την πολιτεία και από το Δήμο, με τα σχέδιά τους.

Αντί να μετατραπεί ο Ελαιώνας και τα 9.000 αυτά στρέμματα σε περιοχή πρασίνου και αναψυχής, που τόσο έχει ανάγκη η πρωτεύουσα, έχει μετατραπεί σε ένα... παζάρι αγοραπωλησιών, με μοναδικό κερδισμένο το μεγάλο κεφάλαιο. Η περιοχή, σίγουρα θα αλλάξει χαρακτήρα. Μόνο που ο νέος αυτός... χαρακτήρας θα συμφέρει μια χούφτα μεγάλων εταιρειών, ενώ οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης θα χάσουν ένα μοναδικό χώρο που θα μπορούσε να αλλάξει - προς το καλύτερο - το τοπίο της πρωτεύουσας...



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ