Τετάρτη 16 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΕ - ΚΑΕ
Μετά τα χρέη τούς χαρίζουν και τα πρόστιμα

Τα πάντα για τους επιχειρηματίες. Οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και οι αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια) προκειμένου να ικανοποιήσουν τα τερτίπια των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου είναι γνωστές, με κορυφαίο παράδειγμα τις προκλητικές ρυθμίσεις χρεών ή τη συμβολή του κρατικού ΟΠΑΠ σαν σανίδα σωτηρίας αρκετές φορές. Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν, αυτά δε φθάνουν και οι κυβερνώντες προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω χαρίζοντας ακόμα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ - ΚΑΕ). Σύμφωνα με δημοσίευμα οικονομικής εφημερίδας, αν και ο νέος νόμος της για τη ρύθμιση των χρεών που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι δεν περιλάμβανε τα πρόστιμα των ΠΑΕ - ΚΑΕ, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών λίγο μετά τις εκλογές και αυτά περνάνε σε ρύθμιση. Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων πράγμα που σημαίνει έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών εγγράφων.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική εγκύκλιο θα καταβληθούν μειωμένα κατά 80%, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα καταβληθούν και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι το φαινόμενο των εικονικών και πλαστών τιμολογίων είναι ιδιαίτερα γνώριμο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού (ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου) είτε για λόγους φοροδιαφυγής είτε για ξέπλυμα χρήματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΑΕΚ την περίοδο προεδρίας του Μάκη Ψωμιάδη, όπου είχαν εμφανιστεί τιμολόγια για έργα στους Θρακομακεδόνες που πότε δεν έγιναν, ή τα αρκετά εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν για... καφέδες. Μια άλλη προκλητική περίπτωση είναι η... κομπίνα με την παρουσίαση των εισιτήριων που κόβονται, όπου σε αρκετούς αγώνες η διαφορά των επίσημων στοιχείων που παρουσιάζει η ΠΑΕ με τη γενικότερη εικόνα του γηπέδου είναι τελείως διαφορετική.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χαρίζονται τα πρόστιμα στους επιχειρηματίες, καθώς το 2004 με τροπολογία είχε δοθεί το δικαίωμα σε όσες εταιρείες εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή να πληρώσουν ένα ποσό (όχι ιδιαίτερα τσουχτερό πάντως) προκειμένου να κλείσουν τις υποθέσεις χωρίς έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ