Πέμπτη 17 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ «Ρ» - ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Στις ... αλυσίδες της αδιαφορίας

Κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου Αθήνας πριν από δύο μήνες, με αφετηρία την Πλατεία Κοτζιά λίγο πριν την εκκίνηση ειπώθηκαν πολλά από τους παρευρισκόμενους: τον υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζιδάκη, τον Δήμαρχο Αθήνας κ. Ν. Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού Αθήνας κ. Κικίλια.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν περί χάραξης ποδηλατοδρόμων και καλυτέρευσης συνθηκών ζωής κ.λπ. ξεχάστηκαν βέβαια, αμέσως μετά την εκκίνηση, θα τις ξαναθυμηθούνε πάλι του χρόνου...

Γιατί όμως, όλα αυτά τα ψέματα; Οταν είναι γνωστό σ' όλους μας ότι το κόμμα στο οποίο ανήκουν σήμερα οι τρεις αυτοί κύριοι εδώ και μισό αιώνα εμφανιζόμενο με διάφορες ονομασίες πότε Λαϊκό Κόμμα, πότε Συναγερμός, πότε ΕΡΕ, στις μέρες μας ΝΔ εναλλασσόμενο στην εξουσία με το έτερον κόμμα του δικομματισμού που κι αυτό εμφανιζόμενο με διάφορες ονομασίες πότε σαν ΕΠΕΚ, πότε σαν Ενωση Κέντρου, σήμερα ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου κατέστρεψαν αυτή την ιστορική πόλη, την Αθήνα και τα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα η πιο αφιλόξενη και εχθρική πρωτεύουσα κυρίως για τα παιδιά.

Πάνω από 800 χιλ. παιδιά του Δήμου Αθήνας δεν έχουν τη δυνατότητα να παίζουν και να αθληθούν. Τα 65 ανοιχτά αθλητικά κέντρα του Δήμου δεν έχουν νερό και WC. Πέρα από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κέντρων αυτών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

Στην ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη, βρίσκονται οι χώροι των 250 σχολείων του Δήμου μέσα στους οποίους είναι υποχρεωμένοι οι μαθητές και μαθήτριες να κάνουν διάλειμμα, για αθλητισμό βέβαια ούτε λόγος να γίνεται. Το ποδήλατο εκτός από παιχνίδι είναι κι ένα θαυμάσιο μεταφορικό μέσο διαδεδομένο σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη. Με ποδηλατοδρόμους, με ειδικά πάρκινγκ, με δυνατότητα μεταφοράς στο Μετρό και το κυριότερο στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Ονειρα θερινής νύχτας για τη χώρα μας. Το ποδήλατο επίσης, είναι άθλημα. Εκανε την εμφάνισή του το 1896 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Τα βασικά αγωνίσματα είναι τρία: Το αγώνισμα του δρόμου. Παγκοσμίως γνωστός ο γύρος της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, το Μάουντεν Μπάι. Αανώμαλος δρόμος και η Πίστα (δρόμοι ταχύτητας, αντοχής). Στη χώρα μας είναι ερασιτεχνικό άθλημα και επειδή ως γνωστό ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα βρίσκεται υπό διωγμό είναι φυσικό και η Ποδηλασία να περνάει δύσκολες στιγμές.


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ