Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ «Ρ» - ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
«Χρηματοδότες οι αθλητές και γονείς»

Την κατάσταση στο χώρο του αθλήματος και τις ευθύνες των αρμοδίων περιγράφει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Πρωτέα Κερατσινίου, Ιωάννης Μισαηλίδης

Εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, οι οποίοι «τσιγκουνεύτηκαν» τα λόγια τους για τους δικούς τους λόγους (τις απόψεις των οποίων θα διαβάσετε στη συνέχεια της έρευνας), οι παράγοντες των σωματείων μας περιέγραψαν με ρεαλισμό τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία της ποδηλασίας.

Ο κ. Ιωάννης Μισαηλίδης είναι πρόεδρος του Α.Σ. Πρωτέας Κερατσινίου, μέλος της Τοπικής Επιτροπής Αττικής «ΕΠΟΣΚ» και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Ποδηλατικής Ομοσπονδίας. Μας ανέφερε αρχικά την κατάσταση του αθλήματος στη χώρα μας.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε σε νηπιακή κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια κυρίως στα αγωνίσματα Πίστας, με αποτέλεσμα να έχουμε κάποιες διακρίσεις, όπως στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, αλλά και σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Στ' άλλα δύο αγωνίσματα, στο Μάουντεν Μπάικ (ανώμαλος δρόμος σε βουνό κλπ.) και στο Δρόμο, δε γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια. Στο Πεκίνο θα εκπροσωπηθούμε μόνο στα αγωνίσματα Πίστας».

Οσον αφορά το ρόλο της πολιτείας, ο Ιωάννης Μισαηλίδης είναι κατηγορηματικός:

-- «Η πολιτεία κάνει λίγα έως τίποτα. Το κύριο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 70 σωματεία, απ' αυτά, τα 30 είναι ενεργά, τα οποία και ψηφίζουν. Τα 15 απ' αυτά καλλιεργούν και τα τρία αγωνίσματα (Πίστα, Μάουντεν Μπάικ, Δρόμος). Τα 6 απ' αυτά βρίσκονται στην Αττική».

-- Τι προϋπολογισμό έχει το σωματείο σας;

-- «Γύρω στις 15-20 χιλ. ευρώ. Η πολιτεία, μας δίνει περίπου 7 χιλ. ευρώ, τα υπόλοιπα είναι από την τσέπη μας. Εχουμε μεγάλα έξοδα, π.χ. γύρω στις 3 - 3,5 χιλ. ευρώ κοστίζουν τα ποδήλατα του Μάουντεν Μπάικ και του Δρόμου, τα οποία αγοράζουν οι αθλητές με δικά τους χρήματα. Εμείς, ως σωματείο, αν έχουμε χρήματα προσφέρουμε στον αθλητή κάποιο ποσό ως συμπλήρωμα. Το ποδήλατο της Πίστας κοστίζει 6-7 χιλ. ευρώ. Και βέβαια δεν είναι μόνο τα ποδήλατα και τα ανταλλακτικά τους, είναι τα έξοδα των αποστολών (μεταφορά, διαμονή, φαγητό) αυτά όλα τα πληρώνουμε εμείς. Αλλα σωματεία δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι αθλητές να πληρώνουν από την τσέπη τους. Κι έτσι βέβαια δημιουργούνται τα προβλήματα, οι αθλητές φεύγουν, τα σωματεία κλείνουν!».

-- Υπάρχει ιατρική παρακολούθηση των αθλητών;

-- «Αυτό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση, γενικά στον αθλητισμό. Δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες. Ολα είναι στον αέρα. Πρώτα πρέπει να γίνεις πρωταθλητής και μετά μπορεί να έχεις κάποια ιατρική παρακολούθηση. Τίποτα όμως το σοβαρό»...

-- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση. σας συμπαραστέκεται;

-- «Οχι. Μας ζητάνε χρήματα για τη διεξαγωγή αγώνων. Καμιά φορά πληρώνουν τα μετάλλια, τα οποία κοστίζουν 100-200 ευρώ! Οι πατεράδες βοηθάνε τα παιδιά»...


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ