Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Ομαδικό «πυρ» κατά της κυβέρνησης

Σφοδρά ομαδικά «πυρά» εξαπέλυσε χτες σύσσωμη η κινηματογραφική κοινότητα κατά της κυβερνητικής πολιτικής και τακτικής για τον κινηματογράφο, μετά από μια πολύμηνη κρίση στο εσωτερικό της, λόγω της προσπάθειας της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να τη διασπάσει, με «όχημα» το κινηματογραφικό «συνέδριο».

Πάντως, η Διασωματειακή Επιτροπή των φορέων του οπτικοακουστικού τομέα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Ενωση Σεναριογράφων, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Ενωση Μουσικοσυνθετών/ Στιχουργών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Αιθουσαρχών, «μικρό» - Ταινία Μικρού Μήκους, Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων, Ενωση Σκηνοθετών Θεσσαλονίκης) εμφανίστηκε ενωμένη στη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, πάνω σε βασικές διαπιστώσεις και αιτήματα.

Κυρίως εντοπίστηκαν τα εξής: Η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, γεγονός που υπογραμμίζεται τόσο από το διορισμό, από τον Μιχ. Λιάπη, νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία δεν κλήθηκαν οι φορείς, όσο και από την άρνηση του υπουργού να τους δεχτεί, όπως με έμφαση κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΕΣ, Χ. Παπαδόπουλος. Ο συνεχιζόμενος κατήφορος, της - έτσι κι αλλιώς - απαξιωτικής κρατικής ενίσχυσης στον κινηματογράφο, τόσο στη χρηματοδότηση, όσο και στην παραγωγή (35 ταινίες το 2000, 16 το 2007).

Για τη συνεχιζόμενη μη εφαρμογή του νόμου για το 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών στον κινηματογράφο, σημειώθηκε ότι ο Μιχ. Λιάπης φρόντισε να συναντηθεί με τους καναλάρχες «ερήμην και κρυφά από όλους μας» και «σταμάτησε τον ορκωτό λογιστή, που με εντολή της Επιτροπής για το 1,5% ελέγχει τα ακαθάριστα έσοδα των καναλιών».

Για την υπαγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο νόμο περί ΔΕΚΟ, σημείωσαν ότι «είναι έγκλημα, όπως αποδεικνύεται, άλλωστε, από το ότι μόλις τελείωσαν τα παχιά λόγια για τα ευεργετήματα της ένταξης, αμέσως το ΕΚΚ κατέληξε σε πτώχευση. Οχι μόνο σταμάτησε να χρηματοδοτεί τις παραγωγές του, αλλά δεν έχει τα στοιχειώδη, ώστε να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα». Κατήγγειλαν ότι το ΥΠΠΟ «θέλει να καταργήσει τη συμμετοχή των αιρετών συμβούλων από τα ΔΣ των θεσμικών οργάνων και των Οργανισμών, όπως του Κέντρου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης» και «να τα παραδώσει μόνο σε διορισμένους και ελεγχόμενους». Αναρωτήθηκαν επίσης γιατί ο υπουργός «συναντήθηκε μόνο με την εταιρεία VILLAGE, περιφρονώντας» τους αιθουσάρχες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Λ. Βαρδαρός, σημείωσε ότι πρέπει να απαιτηθεί άμεση επαναλειτουργία της θεσμοθετημένης γνωμοδοτικής επιτροπής για τον κινηματογράφο, όπου συμμετέχουν όλοι οι φορείς. Υπογράμμισε, ότι όλες οι αρνητικές εξελίξεις στον κινηματογράφο απορρέουν από την πολιτική της ΕΕ για μετατροπή της τέχνης και του πολιτισμού, από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν, ενταγμένα «στη λογική ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού με στόχο τη συσσώρευση κερδών για τις πολυεθνικές του χώρου». «Με αυτό το κριτήριο αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στο συνέδριο υπό την κηδεμονία του ΥΠΠΟ, κατανοώντας ότι μοναδικό στόχο είχε τη διαμόρφωση της αναγκαίας συναίνεσης, καθώς και το άλλοθι του υπουργείου για ένα νομοσχέδιο που δήθεν περνά από συλλογικές διαδικασίες με τους φορείς του χώρου (...) Παρ' όλα αυτά σήμερα θεωρούμε αναγκαίο, όσο ποτέ, ένα ενιαίο μέτωπο δημιουργών, εργαζομένων καλλιτεχνών και τεχνικών στον κινηματογράφο που να διεκδικεί: Γενναία χρηματοδότηση, ελεύθερη διακίνηση της ταινίας στις αίθουσες, κατάργηση της ένταξης του ΕΚΚ στις ΔΕΚΟ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να στηρίζει την ελληνική ταινία και όχι να «διακινεί» την ξένη κινηματογραφική παραγωγή.

Μεταξύ άλλων μίλησαν οι: Κ. Σταματόπουλος («μικρό»), Κ. Μαλκότσης (ΣΕΗ), Νίκος Αντωνάκος (σκηνοθέτης), Γ. Γλέζος (ΕΜΣΕ), Σ. Βαλούκος (σεναριογράφος). Από μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε και δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος η βουλευτίνα, Λίλα Καφαντάρη. Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτίνες, Α. Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ).

  • Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, σε μία μάλλον προκλητική κίνηση προς τους φορείς, αφού είναι απίθανο να μη γνώριζε την παραπάνω συνέντευξη Τύπου της Διασωματειακής, πραγματοποιεί σήμερα το πρωί την πρώτη συνεδρίαση της διορισμένης επιτροπής «για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο». Πάντως, στη συνέντευξη διαβάστηκε επιστολή διαμαρτυρίας του Κέντρου Κινηματογράφου προς τον Μιχ. Λιάπη, επίσης για το γεγονός ότι το αγνόησε στη σύσταση της επιτροπής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ