Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ
Ενεργειακές μπίζνες και ανταγωνισμοί

Ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια οξύνεται και τώρα μπαίνει σε πρώτο πλάνο ο ενεργειακός τομέας και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.

Ετσι από χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Α` αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πιθανότερος μελλοντικός Πρόεδρος της Ρωσίας μετά τις 2 Μάρτη, Ντ. Μεντβέντιεφ, πραγματοποιούν διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.

Χτες ο Β. Πούτιν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την κήρυξη του 2008 ως «Ετους της Ρωσίας» στη Βουλγαρία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, ως αποτέλεσμα του ρωσο-τουρκικού πολέμου το 1877-1878. Επίσης, δείπνο προς τιμήν του Β. Πούτιν παρέθεσε ο Βούλγαρος ομόλογός του, Γκ. Παρβάνοφ, ενώ το βασικό πρόγραμμα των συνομιλιών και της υπογραφής συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επίσκεψη θα είναι σχετικά με την εμβάθυνση της οικονομικής κι ενεργειακής συνεργασίας. Σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στα βουλγαρικά ΜΜΕ, ο Β. Πούτιν σημειώνει πως τέτοια σχέδια όπως «ο αγωγός "Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη" και το "Νότιο ρεύμα", πλήρως ανταποκρίνονται στα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ρωσίας και των Ευρωπαίων εταίρων μας, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας».

Ο Β. Πούτιν εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ δε θα σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία. Οπως είπε σχετικά: «Το κύριο για εμάς είναι η Βουλγαρία να μην εξαργυρώνει τα συμφέροντά της για χάρη της ασφάλειας άλλων χωρών. Οι νέες εταιρικές υποχρεώσεις της Βουλγαρίας δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο για τη διεύρυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με την αντζέντα, σήμερα έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν τόσο η συμφωνία μεταξύ της Εθνικής Ηλεκτρικής Επιχείρησης (ΕΗΕ) της Βουλγαρίας και της ρωσικής «Atom Stroi Export» για την κατασκευή του δεύτερου βουλγαρικού Ατομικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας «Μπέλενε», όσο και η συμφωνία για τη δημιουργία της διεθνούς επιχείρησης που θα κατασκευάσει τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και άλλες οικονομικές κι εμπορικές συμφωνίες. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το παζάρι Ρωσίας - Σερβίας για την εξαγορά της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS από το ρώσικο κολοσσό «Γκαζπρόμ», ο οποίος ανέβασε την προσφορά στα 500 εκατ. δολάρια (για το 51% των μετοχών) καθώς υπάρχουν και... άλλα «κοράκια» (μονοπώλια) που καραδοκούν.

Για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Ρώσος Πρόεδρος, εξάλλου, στο ίδιο άρθρο που προαναφέραμε σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου σημειώνει τα εξής: «Εδώ η θέση μας είναι σαφέστατη. Οποιαδήποτε επίλυση του Κοσσόβου θα πρέπει να έχει την έγκριση και των δύο πλευρών. Οπως επίσης είναι καθαρό πως οποιαδήποτε απόφαση για το Κόσσοβο θα αποτελέσει προηγούμενο στη διεθνή πρακτική».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ