Κυριακή 20 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΑΡΚΟΖΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
Το γαλλικό κεφάλαιο «με τα μπούνια » στον ανταγωνισμό

Και στρατιωτική παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ο Σαρκοζί σε... μπίζνες και όχι μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Associated Press

Ο Σαρκοζί σε... μπίζνες και όχι μόνο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, ακολουθώντας τα βήματα Μπους, έκανε την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζοντας στο Κατάρ και καταλήγοντας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες θα εξασφαλίσουν δισεκατομμύρια δολάρια για τις γαλλικές επιχειρήσεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος, ταυτόχρονα προσπάθησε να πλασάρει τη Γαλλία, ως τον ήπιο και «καλό ιμπεριαλιστή», που τείνει «χείρα βοηθείας» προς τον αραβικό κόσμο, σε αντίθεση με άλλους (βλέπε Αμερικανούς) που προσπαθούν να τους νουθετήσουν.

Ενέργεια και στρατιωτική παρουσία οι κύριοι στόχοι

Κύριο προϊόν που προπαγάνδισε ο Γάλλος ηγέτης είναι η ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς σκοπούς», προσφέροντας τη γαλλική τεχνογνωσία σε τσουχτερές τιμές, δεδομένου ότι πριν τις χώρες του Κόλπου, προχώρησε σε ανάλογες συμφωνίες με τη Λιβύη και την Αλγερία. Επιχείρημα, η ραγδαία και συνεχής αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που αναγκάζει στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας και προσανατολίζει στη χρήση άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Πρώτη στάση για το Ν. Σαρκοζί, η Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου στα ΜΜΕ, όταν έφτασε στο Ριάντ, «σημαντικά συμβόλαια», άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και γαλλικών επιχειρήσεων, στο άμεσο μέλλον. Συμβόλαια που αφορούν τόσο το στρατιωτικό τομέα όσο και τον πολιτικό. Οπως επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος, «τα πράγματα εξελίσσονται καλά στη Σαουδική Αραβία», ενώ ο ίδιος βρέθηκε εκεί για να θέσει τις βάσεις για μία «αποδοτική συνεργασία». Ο ίδιος υπέγραψε σειρά συμφωνιών για τους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, της πολιτικής συνεργασίας, των επενδύσεων και της Παιδείας, ανοίγοντας μία πύλη διείσδυσης και δεσμών, διόλου ευκαταφρόνητη...

Στο Κατάρ, η επίσκεψη επικεντρώθηκε κυρίως στους περίπου 2.000 Γάλλους που ζουν εκεί και στην προώθηση της γαλλικής Παιδείας, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί ένα επίσης ιδιαίτερα προσοδοφόρο τομέα.

Σημαντική γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπού Ντάμπι

Οσον αφορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παρά τη μικρή διάρκεια της παραμονής του Ν. Σαρκοζί, υπογράφτηκαν κολοσσιαίες συμφωνίες, που εξασφάλισαν - μεταξύ άλλων - στη Γαλλία και μία μόνιμη στρατιωτική βάση. Η συμφωνία που υπέγραψε ο Γάλλος Πρόεδρος στο Αμπού Ντάμπι, εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή παρουσία στη χώρα, περίπου 500 στρατιωτικών, ενώ βάσει των αραβικών μέσων ενημέρωσης, επικυρώθηκαν δύο ακόμα συμφωνίες για πυρηνική ενέργεια μη στρατιωτικών σκοπών και μία αμυντική συμφωνία. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν πληροφορίες της γαλλικής «Le Monde», η αμυντική συμφωνία προβλέπει τη διάθεση των μόνιμων ναυτικών εγκαταστάσεων στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, για το γαλλικό ναυτικό.

Παράλληλα στα συμφωνηθέντα για τη συνεργασία στον τομέα πυρηνικής ενέργειας, όπως ανακοίνωσαν και οι γαλλικές «Areva» - που δραστηριοποιείται στην πυρηνική ενέργεια - και «Suez» - ηλεκτρική ενέργεια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας - θα υπάρξει συνεργασία με την πετρελαϊκή «Total» προκειμένου να πουληθούν, μέσω αυτής, πυρηνικοί αντιδραστήρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...

Ο Νικολά Σαρκοζί κατά την περιοδεία του, στα διαλείμματα των υπογραφών συμφωνιών δισεκατομμυρίων, προσπάθησε να παρουσιάσει τη Γαλλία, ως το «φίλο» των αραβικών κρατών στη Δύση, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους στην πυρηνική ενέργεια, για ειρηνικούς σκοπούς, σημειώνοντας ότι «ο μουσουλμανικός κόσμος δεν έχει λιγότερα δικαιώματα όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες». Μία επίθεση φιλίας, που στοχεύει να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα, στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, που εξελίσσεται στην περιοχή.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ