Τρίτη 22 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών

Η κυβέρνηση περιφρονεί τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Με μια επίσκεψη «επικοινωνιακού χαρακτήρα» στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, που συνδυάστηκε με τη γνωστή και ακατάσχετη υποσχεσιολογία και παροχολογία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, προσπάθησε, για μια ακόμα φορά, να «διασκεδάσει» τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου της περιοχής κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σαν «κολαούζοι» του υπουργού χρησιμοποιήθηκαν βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και συνεταιριστές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να «θολώσουν» τα μάτια των αγροτών, ώστε να μη βλέπουν τον «γκρεμό» όπου τους οδηγεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική.

Το γιατί οι Θεσσαλοί αγρότες είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση και την πολιτική της εξηγούν συνδικαλιστές του συνεπούς αγροτικού κινήματος της περιοχής, με τους οποίους, ας σημειωθεί, ο υπουργός δε θέλησε να συναντηθεί, προτιμώντας να δει και να συνομιλήσει μόνο με τους «δικούς» του.

Οπως, λοιπόν, επισημαίνουν στελέχη της ΠΑΣΥ, οι αγρότες της Θεσσαλίας αντιδρούν στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή αυτή ευθύνεται για:

  • Το ξεκλήρισμα 850.000 μικρομεσαίων αγροτών, την τελευταία 20ετία.
  • Την ακρίβεια στα μέσα και τα εφόδια παραγωγής - πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά. - και γενικότερα στα προϊόντα διαβίωσης, όπως στα είδη διατροφής, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα φροντιστήρια παιδιών κ.ά.
  • Τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Την ώρα που τα ελληνικά προϊόντα αγοράζονται από τους εμπόρους «όσο - όσο», ή μένουν απούλητα στις αποθήκες - αυτό το διάστημα μεγάλες ποσότητες βαμβακιού βρίσκονται ακόμα στις αλάνες σκεπασμένα με νάιλον - η ελληνική αγορά κατακλύζεται από εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας.
  • Τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
  • Τη διόγκωση των αγροτικών χρεών και τα ειδοποιητήρια της ΑΤΕ για κατασχέσεις.
  • Την άγρια περικοπή των επιδοτήσεων και τις νόμιμες και παράνομες παρακρατήσεις από την ενιαία ενίσχυση.
  • Τη μείωση της προνοιακής σύνταξης κατά 4% κάθε χρόνο και την πλήρη κατάργησή της το 2028.
  • Τον κίνδυνο της ξηρασίας, λόγω της λειψυδρίας που οφείλεται στη μη κατασκευή των αναγκαίων έργων (εκτροπή του Αχελώου κ.ά.).

Αυτά τα οξυμένα προβλήματα, που είναι δημιουργήματα της αντιαγροτικής πολιτικής που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και εκείνες του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια, υπογραμμίζουν οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές, επισημαίνοντας πως ο υπουργός γνωρίζει ότι δε λύνονται με την παροχολογία, αλλά χρειάζεται ν' ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική. Η λύση - τονίζουν - βρίσκεται στην ανάπτυξη του μαζικού και μαχητικού αγροτικού κινήματος που θα θέτει ως άξονα τη σύγκρουση με την ΚΑΠ και μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα παλεύει για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό - σημειώνουν - προϋποθέτει την ανασυγκρότηση και την ανασύσταση του αγροτικού κινήματος, με τη λειτουργία μαζικών αγροτικών συλλόγων σε επίπεδο δήμου και συνεχή πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με τη μαζική εγκατάλειψη από τους μικρομεσαίους αγρότες των κομμάτων που συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική του ξεκληρίσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ