Κυριακή 27 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Η πολιτική τού ... «όλα τα σκουπίδια στο Θριάσιο»

Motion Team

Οξύνεται και πάλι το αδιέξοδο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ευθύνη όχι μόνο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των διοικήσεων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, της ΤΕΔΚΝΑ και των δημοτικών αρχών των δήμων της Αττικής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν με τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Μιλώντας πρόσφατα για το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια σειρά από δήμους, που μέχρι τώρα απέρριπταν τα σκουπίδια τους σε τοπικές χωματερές, έχουν υπογράψει σύμβαση με το Σύνδεσμο και εναποθέτουν πλέον τα απορρίμματα στη χωματερή της Φυλής. Παράλληλα, μέμφθηκε τους πέντε δήμους της Αττικής που δεν έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση και αποθέτουν τα απορρίμματά τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές.

Ολη αυτή η συζήτηση, που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις ανεξέλεγκτες χωματερές - με ευθύνη των δημάρχων του δικομματισμού και του ΣΥΝ - γίνεται για την εφαρμογή ενός ούτως ή άλλως αντιλαϊκού σχεδιασμού. Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, εκμεταλλευόμενη την ύπαρξη των παράνομων χωματερών, προωθεί την άποψη όλα τα σκουπίδια να πηγαίνουν στην υπάρχουσα της Φυλής - Α. Λιοσίων, δηλαδή στο Θριάσιο. Στην ουσία, ασκείται μια ιδιόμορφη πίεση, ώστε όλοι οι δήμοι της Αττικής να μεταφέρουν τα σκουπίδια στη χωματερή της Δυτ. Αττικής, όταν, την ίδια στιγμή, δεν έχουν χωροθετηθεί χώροι για την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από την περιοχή.

Πράγματι, αυτή η πολιτική - της εγγραφής κι άλλων μελών στο Σύνδεσμο - την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, είναι καταστροφική, αφού με αυτό τον τρόπο διαιωνίζεται η παραμονή της χωματερής για το 100% των απορριμμάτων της Αττικής. «Η πολιτική της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ - με τη συνεργία και των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - είναι καταστροφική για την Αττική», τονίζει στο «Ρ» ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου. «Στην ουσία, με αυτό τον τρόπο το σύνολο των σκουπιδιών της Αττικής συγκεντρώνεται στο Θριάσιο Πεδίο και μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο της περιοχής, στο διηνεκές».


Eurokinissi

Ομως, το θέμα της απόρριψης των απορριμμάτων και των υπόλοιπων δήμων στο ΧΥΤΑ Φυλής - Α. Λιοσίων είχε συζητηθεί σε προηγούμενο ΔΣ του Συνδέσμου (21/11/2007), όπου και οι αγωνιστικές δυνάμεις είχαν συγκεκριμένη θέση, προτείνοντας:

  • Εξω απ' το Θριάσιο ο ΧΥΤΑ, αποκατάσταση αυτού και όλης της ευρύτερης περιοχής.
  • Να χωροθετηθούν με επιστημονικοτεχνικά κριτήρια, εκτός του Θριασίου, οι νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές.
  • Να προχωρήσει ουσιαστικά η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση σημαντικών υπηρεσιών του Συνδέσμου.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να επισημανθεί και η υποκριτικότητα κυβερνήσεων και ΕΣΔΚΝΑ, όπου ενώ απ' τη μια καταγγέλλουν τις παράνομες χωματερές, απ' την άλλη, στην Αττική, παραμένουν συνολικά 25 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί...



Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ