Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
Τηλεόραση
ΕΣΡ
Πρόστιμα για τις έμμεσες διαφημίσεις

Ετοιμο το νομοσχέδιο του υπουργείου Τύπου

Πρόστιμα 100 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ και 100 εκατ. στο MEGA για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση επέβαλε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η επιβολή των ποινών για συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος για να δικαιολογήσει τη μη υπογραφή αποφάσεων του ΕΣΡ για κυρώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς επικαλέστηκε νομική «ερμηνεία» των έμμεσων διαφημίσεων. Ο Δ. Ρέππας έφερε ως παράδειγμα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο όσον αφορά στην έμμεση διαφήμιση αναφέρει πως θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η προβολή «ενός προϊόντος» έγινε «έναντι ανταλλάγματος ή κάποιας άλλης ανάλογης πληρωμής». Το ΕΣΡ χτες επέβαλε για άλλη μια φορά πρόστιμα στηριζόμενο στο ΠΔ του Μάρτη 2000, το οποίο θεωρεί ότι συγκεκαλυμμένη διαφήμιση μεταξύ άλλων είναι η προφορική ή οπτική παρουσίαση, σε προγράμματα, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, επωνυμίας και σήματος και όταν η παρουσίαση αυτή γίνεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς με διαφημιστικό σκοπό.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, αφού ανέφερε ότι υπάρχει νομικό ζήτημα, εντούτοις το ΕΣΡ «κάνει τη δουλιά» του και πιστεύει ότι για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχουν τα στοιχεία που αιτιολογούν τις κυρώσεις. Οι ποινές επιβλήθηκαν για έμμεσες διαφημίσεις που κυρίως αφορούσαν σε ινστιτούτα αδυνατίσματος από τις εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ «Καλημέρα Ελλάδα» και «Πρωινός καφές» και του MEGA από την εκπομπή «Σαν στο σπίτι σας». Επί προεδρίας του Βασίλη Λαμπρίδη, και συγκεκριμένα τον περασμένο Μάη, είχαν και πάλι επιβληθεί ποινές για έμμεσες διαφημίσεις 60 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ και 40 εκατ. στο MEGA. H απόφαση για τις κυρώσεις ελήφθη κατά πλειοψηφία με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά. Να υπενθυμίσουμε ότι το ΕΣΡ είχε επιβάλει κυρώσεις για συγκεκαλυμμένες διαφημίσεις και επί προεδρίας Παύλου Σούρλα τον Απρίλη του 1999 στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, STAR, ANTENNA και ΣΚΑΪ.

Ενα άλλο θέμα που έθεσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ήταν ότι δεν έχει υπογράψει αποφάσεις κυρωτικές του ΕΣΡ για παραβιάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών γιατί «δεν έχει σταλεί ο πλήρης φάκελος για όλες τις αποφάσεις». Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΣΡ, χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αντέκρουσε τις αιτιολογίες του υπουργού Τύπου, λέγοντας ότι «όλοι οι φάκελοι έχουν σταλεί και δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα».

Ετοιμο το νομοσχέδιο

Σε γνώση και του πρωθυπουργού είναι το νομοσχέδιο που σε σύντομο χρονικό διάστημα ο υπουργός Τύπου θα καταθέσει στη Βουλή. Χτες ο Δημήτρης Ρέππας είπε ότι προχτές είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό στον οποίο «ανέπτυξε» τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σ. Κοσμίδης, ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου, ενώ σε κάποιο χρονικό διάστημα της συνεδρίασης ήταν παρών και ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης. Ο υπουργός Τύπου για άλλη μια φορά τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανεξαρτητοποιείται και μάλιστα «πλήρως» το ΕΣΡ. Ο υπουργός Τύπου προφανώς αναφέρεται στο ότι το νομοσχέδιο δε θα περιλαμβάνει τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ από τον υπουργό Τύπου. Δεν αναφέρει, όμως, τίποτα για την «ταμπακέρα». Γιατί ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της ανεξαρτητοποίησης του ΕΣΡ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ορίζονται τα μέλη του. Από το ίδιο το υπουργείο «διαρρέουν» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη του ΕΣΡ θα ορίζονται ή από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή από το Υπουργικό Συμβούλιο. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα θελήσει να δημιουργήσει ένα πραγματικά ανεξάρτητο όργανο, το οποίο δε θα είναι υπό τον κυβερνητικό έλεγχο. Τέτοια δείγματα, φυσικά, δεν υπάρχουν και μάλιστα σε «διαπλεκόμενες» κερδοφόρες εποχές. Ο Δημήτρης Ρέππας υποστήριξε χτες ότι το νομοσχέδιο θα «εκπλήξει» θετικά όλους εκείνους «που κατά καιρούς διατυπώνουν διάφορες κριτικές». Αναμένουμε λοιπόν την... έκπληξη!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ