Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις προτάσεις της, ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, δημοσιοποίησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΠΟΕ-ΔΟΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες). Η διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε καλά λόγια για τους «δείκτες της οικονομίας», επισημαίνοντας πάντως το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή προήλθε από τα βάρη που επωμίστηκαν οι εργαζόμενοι. Σε αυτό το πλέγμα προτείνει ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα για την «εφαρμογή και εμπέδωση ενός νέου, δίκαιου», αλλά και «κοινά αποδεκτού» φορολογικού συστήματος. Οι εφοριακοί ωστόσο με την ευκαιρία της τροποποίησης του Συντάγματος επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα των πολιτικών δικαιωμάτων για τους δημόσιους υπάλληλους. Ετσι απαιτούν την κατάργηση των σχετικών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στο συνεταιρίζεσθαι και στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ειδικότερα, η ΠΟΕ-ΔΟΥ προτείνει την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κατά 2,5% και τη θέσπιση με διάταξη νόμου τιμαριθμικής αναμόρφωσης για κάθε έτος. Παράλληλα επιδιώκει αύξηση του αριθμού των κλιμακίων και του αφορολόγητου ορίου στα 2,5 εκατ. δραχμές. Οι εφοριακοί προτείνουν επίσης τη βελτίωση της άδικης σχέσης μεταξύ των άμεσων και έμμεσων φόρων με τη μείωση των έμμεσων φόρων που είναι και οι πλέον άδικοι, επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί της τελευταίας 25ετίας στηρίχτηκαν στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Στο σχετικό κείμενο γίνεται λόγος και για «την αναδιανομή του εισοδήματος με κοινωνική διάσταση».

Για τις φορολογικές δαπάνες ζητούν την άμεση συσχέτισή τους με το δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα, την κατάργηση της υποβολής αποδείξεων για οικογενειακές δαπάνες και την υποχρέωση αναγραφής των δαπανών για ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία προτείνεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τετραμελή οικογένεια στα 240 εκατ. δραχμές. Σε ό,τι αφορά στις Ανώνυμες Εταιρίες γίνεται λόγος για τη σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 35% από 40% σήμερα, προκειμένου να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια ζητούμενο για τους εφοριακούς είναι η κατάργηση του τεκμαρτού στα ΙΧ αυτοκίνητα μέχρι 1600 κ.ε. Η ΠΟΕ-ΔΟΥ εξάλλου επισημαίνει το γεγονός ότι η πολιτεία ανακαλύπτει την ανάγκη να δείξει στοργή στον πολίτη, με την ταυτόχρονη καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας των εφοριακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ