Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 2,2 εκατομμύρια κατασχέσεις σπιτιών στις ΗΠΑ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, που πυροδότησε την κρίση στη διεθνή οικονομία, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας RealtyTrac, οι αιτήσεις για κατασχέσεις σπιτιών στις ΗΠΑ έφθασαν, το 2007, τα 2.203.295! Ηταν, δηλαδή, κατά 75% αυξημένες σε σχέση με το 2006.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι οι αιτήσεις αυτές αφορούν σε 1.285.873 περιουσιακά στοιχεία, κυρίως σπίτια που αγοράστηκαν με τραπεζικά δάνεια.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, πάνω από το 1% των Αμερικανών αντιμετώπισε, το 2007, την οδυνηρή εμπειρία της κατάσχεσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 ήταν 0,58%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το Δεκέμβρη του 2007 είχαμε μια εκρηκτική αύξηση των κατασχέσεων αφού υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκειά του έγιναν 215.749 κατασχέσεις, αυξημένες κατά 97% (!) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006.

Η κρίση στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση σε κάποιες Πολιτείες. Οπως, παραδείγματος χάριν, στην Καλιφόρνια όπου πάνω από 66.000 οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, στο Μίτσιγκαν 47.000, στη Νεβάδα όπου το 3,4% των νοικοκυριών αντιμετώπισε την κατάσχεση. Τα «σκήπτρα» σ' αυτή τη θλιβερή εξέλιξη κατέχει το Λας Βέγκας όπου το 40% αντιμετώπισε το 2007 το φάσμα της κατάσχεσης.

Βεβαίως, η λεγόμενη «φούσκα των ακινήτων» δεν αφορά μόνο στις ΗΠΑ αφού ανάλογες εξελίξεις έχουμε και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, η κρίση εμφανίζεται κατ' αρχήν στον τραπεζικό τομέα. Μόλις προχτές, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, η UBS, ανακοίνωσε τη διαγραφή από το ενεργητικό της 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία χορηγήθηκαν ως ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με χαμηλή φερεγγυότητα. Ετσι, το σύνολο των απωλειών της UBS, εξαιτίας αυτής της κρίσης, έφθασε ήδη τα 18,4 δισ. δολάρια.

Από την κρίση δεν έμεινε αλώβητη ούτε η Ιαπωνία. Την περασμένη Τρίτη, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η Mizuho, ανακοίνωσε ζημιές 2,8 δισ. δολαρίων από τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια.

Για να παρακολουθήσει κανείς τον κύκλο αυτής της κρίσης που πυροδοτεί σενάρια οικονομικής ύφεσης για όλο τον κόσμο, σημειώνουμε ότι μέσα σε μια πενταετία οι τιμές στα ακίνητα εκτινάχτηκαν 150% και τώρα υποχωρούν περίπου 25%, ενώ η Merrill Lynch υπολογίζει ότι υπάρχουν περιθώρια πτώσης ακόμα 30%.

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ακόμη ότι οι ενάρξεις νέων οικοδομών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 14% το Δεκέμβρη, αφού υποχώρησαν 25% το 2007. Το πρώτο ποσοστό είναι το μεγαλύτερο από το 1991 και το δεύτερο το μεγαλύτερο των τελευταίων τριών δεκαετιών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη κρίση.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ