Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στο βάθος ... πείνα

Ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, που θα πλήξει τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, είναι πλέον ορατός διά «γυμνού οφθαλμού». Εν προκειμένω, έχουμε την απόλυτη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος πριν από δύο χρόνια είχε προειδοποιήσει τον κόσμο ότι η ανάπτυξη της παραγωγής βιοκαυσίμων θα προκαλέσει πείνα για εκατομμύρια ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ηδη, το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε ένα ράλι τιμών στα τρόφιμα, ανάλογο μ' αυτό στην αγορά πετρελαίου. Εξάλλου, η διαρκής άνοδος της τιμής του πετρελαίου ενισχύει την άποψη αυτών που ισχυρίζονται ότι τα βιοκαύσιμα θα είναι η απάντηση στο πετρέλαιο.

Ομως, τα βιοκαύσιμα, που έχουν ως πρώτη ύλη τη σόγια, το σιτάρι, το καλαμπόκι κι άλλα αγροτικά προϊόντα, ανεβάζουν τις προσδοκίες ζήτησης αυτών των προϊόντων, με αποτέλεσμα να μετακινείται όλο και περισσότερο «κερδοσκοπικό» χρήμα στα εν λόγω χρηματιστηριακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ύψη.

Σε ένα χρόνο τα κερδοσκοπικά funds έχουν ανεβάσει πάνω από 80% την τιμή του σιταριού στα προθεσμιακά συμβόλαια. Τα ίδια συμβαίνουν γύρω από το γάλα, τη σόγια, το καλαμπόκι κ.ά.

Αλλά ακριβότερο σιτάρι και καλαμπόκι, ουσιαστικά, σημαίνει αυξήσεις σε άλευρα, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και ζωοτροφές. Οι ακριβότερες ζωοτροφές οδηγούν σε ανατιμήσεις στο κρέας, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά και αυτές, με τη σειρά τους, βάζουν φωτιά στις τιμές άλλων τροφίμων. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ, ο δείκτης τιμών τροφίμων αυξήθηκε 40% το 2007, έναντι αύξησης 9% το 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ