Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Από τις ανασκαφές στο νησί
Από τις ανασκαφές στο νησί
«Ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι τη «σοδειά» της πρώτης ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στο Κουβέιτ, από τον περασμένο Νοέμβρη μέχρι και το Γενάρη. Στόχος της ήταν η συστηματική ανασκαφή, μελέτη, δημοσίευση και συντήρηση των ελληνιστικών αρχαιοτήτων στο νησί Φαϊλάκα στον Περσικό Κόλπο, κοντά στο δέλτα του ποταμού Τίγρη.

Το νησί είναι ένα «αρχαιολογικό πάρκο», αφού έχει λείψανα από την εποχή του χαλκού μέχρι τα νεότερα χρόνια. Η αρχαιοελληνική παρουσία είναι εμφανής για δύο τουλάχιστον αιώνες με ελληνιστικό οχυρό, ναό, βωμούς, επιγραφές. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, ο Αλέξανδρος έδωσε στο νησί το όνομα Ικαρος. Οι διάδοχοί του στο βασίλειο των Σελευκιδών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποικία, λόγω της μεγάλης στρατηγικής σημασίας της στη θαλασσινή είσοδο της Μεσοποταμίας.

Δανοί, Αμερικανοί και Γάλλοι, με ανασκαφές από το 1958 έως το 1985, αποκάλυψαν το ναό και ολόκληρο το ανατολικό τμήμα του ελληνιστικού οχυρού. Η ελληνική αποστολή απομάκρυνε ένα πολυβολείο από την εποχή του πολέμου του Κόλπου και προχώρησε σε έρευνες που αποκάλυψαν τα εξής: Τμήμα εργαστηρίου επεξεργασίας λίθου και αναθημάτων για τους ναούς. Τμήματα κτισμάτων που αντιστοιχούν στις τρεις τελευταίες φάσεις κατοίκησης του οχυρού (β΄ μισό 2ου - 1ος αι. π.Χ.). Σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο ενός ελληνιστικού οικήματος βρέθηκε ένας μικρός κτιστός φούρνος, πολλά αγγεία, πιθάρια, αμφορείς, χύτρες, κούπες, γαβάθες, πινάκια, ποτήρια και κανάτες, άφθονα υπολείμματα τροφής (κομμάτια ζώων, ψάρια, θαλασσινά, ένα ολόκληρο πουλί, νομίσματα, χάλκινο δαχτυλίδι κ.ά.).

Σε ένα χαμηλό αμμόλοφο, βορειοδυτικά του οχυρού, ερευνήθηκε ένα ευρύχωρο κτίσμα με πολλά λίθινα εργαλεία, σαλιγκάρια και όστρεα, πολλά από τα οποία ήταν μαργαριταροφόρα, πήλινα αγγεία που βρέθηκαν ακέραια. Συντηρήθηκε, επίσης, η περίφημη στήλη με τη μεγάλη ελληνική επιγραφή, που ήταν εκτεθειμένη στο μουσείο του Κουβέιτ και έπαθε σοβαρές ζημιές από την εισβολή των Ιρακινών.

Επικεφαλής της αποστολής είναι η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, με αναπληρωτή τον δρ. Παναγιώτη Χατζηδάκη, οι αρχαιολόγοι Δημήτρης Μπασάκος, Στέργιος Λιούλιας και Στέφανος Τάνης, οι συντηρητές Νέλη Κλαδούρη, Παναγιώτης Καματάκης και Γιάννης Πιτσίκος, ο σχεδιαστής Παύλος Τσιόμπρας και ο ειδικευμένος τεχνίτης Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, η προϊσταμένη του Κέντρου Λίθου δρ. Κέλυ Κουζέλη, ενώ η ομάδα του καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρη Τσόκα, σε συνεργασία με τον καθηγητή Τοπογραφίας Κώστα Τοκμακίδη πραγματοποίησε προκαταρκτική έρευνα - τοπογράφηση της περιοχής του αρχαίου οχυρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ