Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο η σταθερή εργασία

Μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να στείλει στα προγράμματα της «διά βίου μάθησης» 1,3 εκατομμύρια άτομα!

Την πόρτα της κόλασης ανοίγει εκ νέου η κυβέρνηση της ΝΔ στις εργασιακές σχέσεις. Με μοχλό το «Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς» (ΕΣΠΑ) 2007-2013 - στα πλαίσια προώθησης της «ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση» -αλλά και με παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, επιδιώκει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο πεδίο μισοκαταρτισμένων και μισοανειδίκευτων εργατών.

Ενδεικτικά από την άποψη αυτή είναι τα στοιχεία - στόχοι που παρουσίασε χτες, από το Ναύπλιο, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Στα πλαίσια προπαγάνδισης του «ΕΣΠΑ» - ανάλογες εκδηλώσεις διαφήμισης των κοινοτικών κονδυλίων και προγραμμάτων έχουν προγραμματιστεί και για άλλες πόλεις της χώρας - ο υπουργός δεν έκρυψε πως από την κυβέρνηση δίνεται «μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, η κυβέρνηση - μέσω της χρηματοδότησης από το «ΕΣΠΑ» - επιδιώκει:

  • Να αναμορφώσει 600 προγράμματα σπουδών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων (1.300.000) ατόμων σε δράσεις διά βίου μάθησης. Κάτι το οποίο, όπως είπε, αποτελεί ...εθνικό κεφάλαιο!
  • Την προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης που θα αγκαλιάσουν 300.000 εργαζόμενους.

Πιο εκδηλωτικός στην ίδια εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου. Με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων του «ΕΣΠΑ» για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013, επισήμανε ότι με το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δισ. ευρώ, προωθούνται τρεις στρατηγικοί στόχοι. Οι στόχοι αυτοί είναι οι ακόλουθοι: α) Επένδυση στο μέλλον, μέσω της βελτίωσης των βασικών δεξιοτήτων όλων(!). β) Μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε η διά βίου μάθηση να καταστεί πραγματικότητα για όλους. γ) Η αύξηση της ποιότητας και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν τα λόγια τους. Ολα τα σφυριά χτυπάνε στην κατάργηση της σταθερής εργασίας, επιδίωξη η οποία συνδέεται οργανικά με τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ