Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ-κροατικές ασκήσεις...

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ.-

Η ναυαρχίδα του έκτου αμερικανικού στόλου «Λα Σαλ» έφθασε χτες στο επίνειο της κροατικής πόλης Ντουμπρόβνικ, ενόψει των ναυτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Κροατίας στην Αδριατική, που έχουν προγραμματιστεί για την ...επαύριο των εκλογών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (25 Σεπτέμβρη).

Το «ΛΑ ΣΑΛ» είναι η πρώτη αμερικάνικη φρεγάτα που έφθασε στην Κροατία από το 1991 (οπότε η Κροατία αποχώρησε από την πρώην Γιουγκοσλαβία και κήρυξε ανεξαρτησία), ενώ ως γνωστόν η χώρα συμμετέχει στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη» από τον περασμένο Μάη.

Η χρονική συγκυρία των ΝΑΤΟ-κροατικών ασκήσεων δε θεωρείται άσχετη με την τεταμένη κατάσταση στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αφ' ενός, σε σχέση με τις εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη και, αφ' ετέρου, με τις γνωστές διακηρύξεις της φιλοδυτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου για μποϊκοτάρισμα των εκλογών και ενδεχόμενη αποχώρηση της Ποντγκόριτσα από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Διόλου τυχαίο δεν είναι, επίσης, το γεγονός πως την περασμένη βδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Ολμπράιτ, γνωστοποίησε την έναρξη των ασκήσεων, εκφράζοντας ανησυχία για την «ασφάλεια του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ