Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΥΝΕΣΚΟ - ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ
Διάλογος για τον «πύργο» της «Γκαζπρόμ»

Η ΟΥΝΕΣΚΟ επαναβεβαίωσε πρόσφατα την απόφαση της επιτροπής της για την παγκόσμια κληρονομιά, του περασμένου Ιούλη, με την οποία ζητούνταν από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν την προγραμματισμένη κατασκευή του ουρανοξύστη του ενεργειακού μονοπωλίου της «Γκαζπρόμ» στο ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σχέδιο απειλεί την πολιτιστική αξία της πόλης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως στοιχείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Παράλληλα, φαίνεται πως οι ρωσικές αρχές θέλουν να κερδίσουν χρόνο. Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο Φραντσέσκο Μπαντάριν, διευθυντής του κέντρου παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της «Γκαζπρόμ», της κυβέρνησης και του αγγλικού αρχιτεκτονικού γραφείου που κέρδισε το διαγωνισμό. Οι αντιπρόσωποι των ομοσπονδιακών αρχών είπαν στην ΟΥΝΕΣΚΟ ότι το πρόγραμμα για να χτιστεί ένας πύργος στο ιστορικό κέντρο του Λένινγκραντ ήταν, «σε αυτή τη φάση», μόνο «μια αρχιτεκτονική υπόθεση εργασίας». Επιπλέον, είπαν ότι δεν έχουν λάβει κανένα τεχνικό έγγραφο από τις αρχές της πόλης. Η ΟΥΝΕΣΚΟ ζήτησε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις «που θα συντηρούσαν τη σημαντική καθολική αξία που επέτρεψε την εγγραφή του ιστορικού κέντρου της Αγίας Πετρούπολης στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς».

Πάντως, μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του ιστορικού κέντρου του Λένινγκραντ, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών στο πρόγραμμα της «Γκαζπρόμ», θα εξεταστεί από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς στην 32η Σύνοδό της τον Ιούλη του 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ