Σάββατο 16 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Σταθερά σε αντιδραστική κατεύθυνση

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν εμπνέει ανησυχία. Ωστόσο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο «εισαγόμενος» πληθωρισμός, με λήψη μέτρων... συγκράτησης των μισθών, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος μισθών - τιμών, ενώ, στα πλαίσια προώθησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, την τριετία 2008 - 2010 θα πρέπει να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια... Τις αντιδραστικές - αλλά και διφορούμενες - αυτές θέσεις, επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης των οργάνων «ΕΚΟΦΙΝ» και «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» στις Βρυξέλλες.

Αντιδραστικές, γιατί, ανεξαρτήτως της πορείας του οικονομικού κύκλου, οι μεταρρυθμίσεις αυτές - που στόχο έχουν την περιστολή των λαϊκών κατακτήσεων - είναι στην ημερήσια διάταξη. Διφορούμενες, γιατί, αν και παραδέχονται ότι σε καθεστώς ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου για τη διεθνή οικονομία, «το πρόβλημα το έχει η οικονομία των ΗΠΑ και όχι εμείς», στη συνέχεια εκφράζουν την ανησυχία τους για το πρόβλημα των χρηματοπιστωτικών αγορών επικαλούμενοι τον εισαγόμενο πληθωρισμό και άλλους νεολογισμούς. Επιχειρούν, δηλαδή, να διαμορφώσουν την εικόνα ότι αν οι ΗΠΑ πληγούν από οικονομική κρίση - αν δεν έχουν ήδη εισέλθει - η Ευρώπη θα βγει αλώβητη.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη θέση, ότι ναι μεν ο στόχος επίτευξης ισοσκελισμένων ισολογισμών ως το 2010, ισχύει για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, όχι όμως και για τη Γαλλία... Η υπουργός Οικονομίας της τελευταίας, ορθά κοφτά ξεκαθάρισε, ότι, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας (της απειλής εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης), η Γαλλία δεν προτίθεται πειθαρχήσει στους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ