Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΜΝΗΜΕΣ

Τάτσης Βαγγέλης
Τάτσης Βαγγέλης
φωτο

Στη μνήμη του λαϊκού αγωνιστή γιατρού της Πάτρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΣΙΩΝΗ, τέως Βουλευτή του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Κώστας Ανθούλης,

Ασπασία Ανθούλη - Λάζαρη

***

φωτο 2

Στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο και κατάγονταν από το χωριό Κυψέλη (Χόσεψη) Αρτας, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί τους πρόσφεραν για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 125 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΒΑΝΤΖΗ (φωτογραφία) από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ. Εξορίστηκε από τη δικτατορία του Μεταξά στη Φολέγανδρο, δραπέτευσε στην Κατοχή και εντάχθηκε στο ΕΑΜ, πολέμησε στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ και σκοτώθηκε τον Απρίλη 1947 στις Μελάτες Αρτας.

Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Δ. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ (φωτό) Ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ στην 1η Θεσσαλική Μεραρχία. Σκοτώθηκε το καλοκαίρι του 1949 στα Αγραφα.

Του ΔΗΜΟΥ ΦΛΟΥΔΑ ΕΛΑΣίτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 19 Φλεβάρη 1943 στη θέση Καλτσιόνα Αρτας.

Του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ι. ΝΤΑΒΑΝΤΖΗ ΕΠΟΝίτη και αντάρτη του ΕΛΑΣ, ο οποίος αποκόπηκε από το Τμήμα του, αρρώστησε και πέθανε.

Του ΚΩΣΤΑ Δ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ δασκάλου, μέλους του ΚΚΕ από το 1930, εξορίστηκε από τη δικτατορία Μεταξά στον Αϊ - Στράτη, δραπέτευσε στην Κατοχή και ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο πολέμησε ως αξιωματικός του ΔΣΕ. Πέθανε τον Απρίλη του 1994, πολιτικός πρόσφυγας στο Σιμπίου Ρουμανίας.

Γιώργος Νταβαντζής
Γιώργος Νταβαντζής
Των ΗΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΗ και ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΠΑΛΑΦΑ οι οποίοι πιάστηκαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο από έκτακτο Στρατοδικείο Ιωαννίνων και εκτελέστηκαν το 1948.

Του ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΠΑΠΠΑ (Σακκά), μέλους του ΚΚΕ από το 1940, ΕΛΑΣίτη και Λοχαγού πολιτικού επιτρόπου στο 601 Τάγμα της 14ης Ταξιαρχίας, ο οποίος σκοτώθηκε στο Μπίκοβικ στις 11 Νοέμβρη 1948.

Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑ αξιωματικού του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκε στη μάχη της Νέας Ιωνίας Αττικής, και του αδελφού του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΡΤΖΙΩΚΑ, ο οποίος εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι το 1944.

Χρήστος Νταβαντζής

***

φωτο

Στις 19 Φλεβάρη, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του σ. ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΑΤΣΗ, από την Ανω Πέτα Ν. Αρτας. Αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του, μέλος του ΚΚΕ και εκλεγμένος συνδικαλιστής στην Ομοσπονδία Λογιστών.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βιβή, η μητέρα του Αλεξάνδρα και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Παιανίας του ΚΚΕ, 50 ευρώ.

***

Αδελφικέ φίλε, αγνέ σύντροφε ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, η «ευλογία» της μετανάστευσης μάς έκανε να γνωριστούμε στην ελληνική κοινότητα Κολωνίας Γερμανίας. Με σένα και τη συντρόφισσα της ζωής σου, την Ελενίτσα όπως με υπέρμετρη αγάπη ισόβια την αποκαλούσες. Μας ένωσαν άρρηκτα η πίστη και η αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις άφθαρτες πανανθρώπινες αξίες, σε κοινό όμορφο αγώνα από τις απόρθητες επάλξεις του τιμημένου ΚΚΕ. Περάσαμε πολύ δύσκολες αλλά και όμορφες μέρες εκεί. Μπροστάρης ήσουν στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση και στον εξευτελισμό συνανθρώπων μας. Αγωνιζόσουν με ανιδιοτέλεια και νησιώτικο αυθορμητισμό. Ετσι συνέχισες και όταν επαναπατριστήκατε και στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερη «εσωτερική» μετανάστευση. Ομως το νησί όπου μεγάλωσες, η μαγευτική Θάσος σε αγκάλιασε δυστυχώς πρόωρα. Το χώμα της από τις 15 Φλεβάρη 2008 σε σκεπάζει, ας είναι ελαφρύ.

Ευαγγελία Δ. Γαλαζούλα
Ευαγγελία Δ. Γαλαζούλα
Στη μνήμη σου προσφέρω στην ΚΝΕ Μυτιλήνης (γενέτειρά σου) 50 ευρώ.

Λιάνα Θ. Τυραδέλλη

***

Για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, σαν τελευταία δόση, προσφέρω 50 ευρώ στη μνήμη του πατέρα μου ΘΑΝΑΣΗ, της μητέρας μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, της γυναίκας μου ΞΕΝΗΣ, του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ, Ελασίτ,η που είναι ο πρώτος που ήρθε από την Αθήνα στο ΔΣΕ στο Μαίναλο. Επίσης, στη μνήμη του γαμπρού μου ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πανάγου) γραμματέα της ΠΕ του ΚΚΕ Ηλείας εκπροσώπου της Κυβέρνησης του Βουνού στην Πελοπόννησο που δολοφονήθηκε στον Ταΰγετο το Μάη του 1949. Επίσης, των λοιπών αδελφών μου: ΓΙΩΤΑΣ, ΦΡΟΣΩΣ, ΒΑΣΩΣ, ΓΩΓΩΣ, καθώς και των ηρώων συντρόφων μου από το χωριό μου Κατσαρού Ηλείας: ΠΑΝΟΥ ΚΟΛΙΟΠΟΎΛΟΥ (Τζαμαριά), ΝΙΚΟΥ ΣΕΡΕΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΑ, ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΙΤΣΑ, ΝΙΟΝΙΟΥ και ΠΙΠΗ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ. Κι ακόμα των ΦΩΤΗ ΤΣΙΡΩΝΗ, ΣΙΜΟΥ ΓΟΥΡΕΛΗ και όλων των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του λαού μας. Αιώνια η μνήμη τους.

Λάμπης Κυριακόπουλος



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ