Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αναμέτρηση με απολύσεις και τρομοκρατία

Εχοντας στο πλευρό τους τις ταξικές δυνάμεις, δίνουν μάχη για να μη χάσουν τη δουλειά τους 15 συναδέλφισσές τους

Από την κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Από την κατάληψη στο γραφείο του πρύτανη
Αμεσα και με αποφασιστικότητα απάντησαν χτες στις απολύσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία των εργολάβων, οι καθαρίστριες που εργάζονται στην Πολυτεχνείο Ζωγράφου, καταλαμβάνοντας το γραφείο του πρύτανη Κ. Μουτζούρη. Απαίτησαν ο νέος εργολάβος να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους που δούλευαν μέχρι σήμερα στον τομέα της καθαριότητας και να εφαρμόσει την κλαδική συλλογική σύμβαση. Κάτω από αυτή την πίεση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συνδικάτου Καθαριστών - Καθαριστριών Αθήνας με τον αντιπρύτανη και ορίστηκε καινούρια για σήμερα.

Ο τομέας καθαριότητας του Πολυτεχνείου έχει παραδοθεί στους εργολάβους, οι οποίοι «αλωνίζουν» στην κυριολεξία σε βάρος των εργαζομένων. Ο νέος εργολάβος που ανέλαβε το έργο, επιδιώκει να αφήσει στο δρόμο 15 εργαζόμενες που δουλεύουν επί χρόνια στο Πολυτεχνείο με τις προηγούμενες εργολαβίες. Παράλληλα επέβαλε στις καθαρίστριες, σύμφωνα με δικές τους καταγγελίες, να υπογράψουν συμβάσεις των 3,60 ευρώ την ώρα (από 3 που έπαιρναν!), χωρίς αναγνώριση της προϋπηρεσίας, χωρίς επίδομα γάμου και χωρίς ημερομηνία πρόσληψης!

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, μετά την καθολική συμμετοχή των καθαριστριών σε 3ωρη στάση εργασίας στις 17 Γενάρη, αναγκάστηκε να δεσμευτεί προφορικά ότι δε θα γίνει καμία απόλυση. Η υπόσχεση όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά ο εργολάβος με εκβιασμούς προσπάθησε να διασπάσει τον αγώνα των εργαζομένων. Χτες, ο αντιπρύτανης Ι. Πολύζος υποχρεώθηκε να στείλει έγγραφο στους εργολάβους, με το οποίο ζητά τις συμβάσεις που υπογράφουν οι καθαρίστριες. Οι απολυμένοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη, θα πιάσουν κανονικά δουλειά σήμερα και θα πληρωθούν τη σημερινή και τη χτεσινή μέρα.

Μάχη από το ξημέρωμα

Νωρίς χτες το πρωί οι 15 καθαρίστριες που αρνείται να προσλάβει ο νέος εργολάβος Σ. Ρετζεπέρης, μαζί με τις συναδέλφισσές τους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και φοιτητές της ΠΚΣ κατέλαβαν το γραφείο του πρύτανη. Είχαν προηγηθεί απειλητικά τηλεφωνήματα απ' τους ανθρώπους του εργολάβου, ενώ η αντιπρόεδρος της εταιρείας εκβίαζε λέγοντας ότι θα φέρει άλλες εργαζόμενες αν δε σταματήσει η κινητοποίηση. Παρά την τρομοκρατία, οι εργαζόμενες που συμπαραστάθηκαν στις απολυμένες αυξήθηκαν. Αφησαν τη δουλειά και πήγαν στην πρυτανεία.

Οι συμβάσεις με τους εργολάβους είναι αποκαλυπτικές για την πολιτική που παραδίδει εργαζόμενους και υπηρεσίες δημόσιων οργανισμών στους ιδιώτες. Ο προϋπολογισμός των συμβάσεων φτάνει τα 5,4 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια (2,7 εκατ. ευρώ θα εισπράξει ο καθένας από τους δυο εργολάβους), τα οποία όμως φαίνεται πως δε φτάνουν για να μην απολυθεί καμία εργαζόμενη και να τηρηθεί η κλαδική συλλογική σύμβαση!

Η Τρετάνκα Κάντσεβα, καθαρίστρια στο Πολυτεχνείο, περιέγραψε στο «Ρ» τις άθλιες συνθήκες δουλειάς: «Δουλεύω οκτώ ώρες για πέντε κτίρια και τρέχω απ' το ένα στο άλλο. Απ' το πρωί στις 5.45 είμαι στη δουλειά μου και φεύγω στις 2. Σηκώνομαι απ' τις 4.30 και αλλάζω δύο λεωφορεία. Ολα αυτά για 500 ευρώ με πάρα πολλή δουλειά και χωρίς διάλειμμα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει γιατί δεν είμαστε ούτε μηχανήματα ούτε ρομπότ. Κάποια στιγμή και μεις αρρωσταίνουμε και θα αρρωστήσουμε. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή γιατί δεν έχουμε αγώνα, έχουμε πόλεμο».

Στη Θεσσαλονίκη

Στάση εργασίας από τις 6 έως τις 10 το πρωί και παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι που απασχολούνται στις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μέσω εργολάβων. Απαίτησαν την άμεση πρόσληψη όλων των εργαζομένων απευθείας στο ΑΠΘ και σταμάτημα των εργολαβιών. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε με αφορμή τις 25 νέες απολύσεις συναδέλφων τους που απασχολούνταν στην εργολαβία συντήρησης κήπων. Οι 25 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, με τη λήξη της εργολαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ