Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισπανικός εφιάλτης

Ενα ακόμη «θαύμα» της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού απειλείται με κατάρρευση. Η ισπανική οικονομία, που θεωρήθηκε από πολλούς «μοντέλο» και για τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση μεγάλων διαστάσεων. Και να σκεφθεί κανείς ότι προ δύο μηνών το «ισπανικό θαύμα» γινόταν αντικείμενο εκθειασμού από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού έκανε τους Ισπανούς πλουσιότερους σε κατά κεφαλήν εισόδημα ακόμη και από τους Ιταλούς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «ανάπτυξη» της ισπανικής οικονομίας στηρίχτηκε τα τελευταία χρόνια στην αγορά ακινήτων. Η μείωση των επιτοκίων (ως αποτέλεσμα της ένταξης στη «ζώνη του ευρώ»), σε συνδυασμό με τη μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων (λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια) οδήγησαν σε έκρηξη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ομως, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε με το ξέσπασμα της κρίσης στην αμερικανική αγορά ακινήτων και την επέκτασή της στην Ευρώπη. Ετσι, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να πέφτουν και στην Ισπανία, απειλώντας με ευρύτερες παρενέργειες ολόκληρη την οικονομία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Το 60% των τραπεζικών πιστώσεων έχουν σχέση με την αγορά ακινήτων. Το 2% των δανείων για αγορά σπιτιού πέρασαν το «κόκκινο»1. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Μάρτη θα μείνουν απούλητα 500.000 καινούρια σπίτια, ενώ η επιβράδυνση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει προκαλέσει ήδη αύξηση της ανεργίας, η οποία έσπασε το φράγμα των δύο εκατομμυρίων. Ετσι άλλο ένα «θαύμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης τελειώνει ως εφιάλτης για τους εργαζόμενους.

1. Στοιχεία από την «Ελευθεροτυπία» 19/2/2008


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ