Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΝΔΑΝΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ασέβεια στην Ιστορία και το περιβάλλον

Μετά το ολοκαύτωμα οι ναζί έστησαν πινακίδες με τις οποίες επαίρονται για τις θηριωδίες τους. Αν δεν είναι ιστορικός αυτός ο τόπος, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους...
Μετά το ολοκαύτωμα οι ναζί έστησαν πινακίδες με τις οποίες επαίρονται για τις θηριωδίες τους. Αν δεν είναι ιστορικός αυτός ο τόπος, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους...
Εντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία προκάλεσε η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ για το μη χαρακτηρισμό ως ιστορικού τόπου του επαρχιακού δρόμου που ενώνει τη μαρτυρική Κάνδανο με τα Χανιά, μήκους 6,640 χλμ. Γεγονός, που, εκτός των άλλων, αποτελεί «βούτυρο» στο «ψωμί» του παράνομου λατομείου που καταστρέφει το φαράγγι της Κανδάνου και το δρόμο που το διασχίζει.

Στα μέσα του περασμένου Γενάρη, το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του, Ελπίδας Παντελάκη, Εύας Μελά και Λίλας Καφαντάρη στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι στην «περιοχή του Δήμου Κανδάνου Χανίων λειτουργεί και επεκτείνει παράνομα τις δραστηριότητές του λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών», οι οποίες «προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές καταστροφές σε μια από τις σημαντικές δασικές εκτάσεις της περιοχής. Παράλληλα, καταστρέφεται το ιστορικό, λόγω της συνεισφοράς του στη Μάχη της Κρήτης, φαράγγι της Κανδάνου».

Αφού αναφέρονται στις πολύχρονες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν «για να σταματήσει η επέκταση του λατομείου και για την άμεση αποκατάσταση της καταστροφής που ήδη έχει επιφέρει η λειτουργία του» και «για τον άμεσο χαρακτηρισμό σε μνημείο νεότερων χρόνων του παλιού χειροποίητου πετρόκτιστου δρόμου που διασχίζει το ιστορικό φαράγγι της Κανδάνου».

Τώρα η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, για το αν θα επιτρέψει την καταστροφή ενός δρόμου που αποτελεί μνημείο στη συνείδηση του λαού της περιοχής. Σημειώνουμε ότι η ιδιοκτησία του λατομείου θέλει να επεκταθεί, από τα 49 στρέμματα στα 300 και πλέον στρέμματα, γεγονός που θα σημάνει το τέλος του δάσους και του πετρόκτιστου δρόμου. Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ΚΣΝΜ έλαβε αυτή τη γνωμοδότηση αντίθετα από τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ για χαρακτηρισμό του δρόμου, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Να μην υπογράψει τη γνωμοδότηση ζητά από τον υπουργό και η ΕΛΜΕ Χανίων, σε ανακοίνωσή της.

Τον Ιούνιο του 1941 η Κάνδανος έγινε ολοκαύτωμα από τους ναζί, οι οποίοι προχώρησαν σε ομαδικές εκτελέσεις των κατοίκων της, λόγω της ηρωικής τους αντίστασης το Μάη της ίδιας χρονιάς, οπότε με σφοδρή μάχη στο φαράγγι σκοτώθηκαν πολλοί κατακτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ