Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Στο επίκεντρο η ορθή χρήση της γλώσσας

«Οδηγία» του ΕΣΡ προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Εμμένει το Εθνικό Συμβούλιο στην ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τα ΜΜΕ και χτες εξέδωσε «Οδηγία» προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 2328/1995. Το ΕΣΡ έχει διαπιστώσει όπως είχε πει και την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης «σωρεία λαθών». Με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η διάταξη του νόμου.

Το ΕΣΡ, όπως αναφέρεται και στην «Οδηγία», έχει επανειλημμένα διαπιστώσει ότι κατά τις εκπομπές των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι συντελεστές υποπίπτουν σε «λεκτικά και συντακτικά λάθη», ενώ θέτει θέμα και για τις μεταγλωττίσεις, τους υποτιτλισμούς και τα ορθογραφικά λάθη. Παρ' όλο ότι το ΕΣΡ είχε εκδώσει «Υπόδειξη» τον Ιούλη του 2007 εντούτοις δε «σημειώθηκε βελτίωση».

Το ζήτημα της ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας έφερε στο ΕΣΡ το μέλος του Γ. Παπακώστας, υπογραμμίζοντας ότι «η γλώσσα αποτελεί κυρίαρχο μέσον επικοινωνίας συνδέεται ευθέως με τον πολιτισμό μας, διαμορφώνει συνειδήσεις και συντελεί στην πνευματική και αισθητική ανάπτυξη των νέων».

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε χτες ότι θα ζητήσει έγγραφα από τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς για το εάν εφαρμόζουν το νόμο. Το άρθρο του νόμου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι τοπικοί ραδιοφωνικοί έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, όπως πρόσληψη ειδικών επιστημόνων, διορθωτών κειμένων και διοργάνωση σεμιναρίων για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας από τους δημοσιογράφους και τους συντελεστές των εκπομπών.

Χθες είχαν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για ενδεχόμενες παραβιάσεις που αφορούν στην πολιτική πολυφωνία σε βάρος του ΚΚΕ. Χαμηλά - σχεδόν ανύπαρκτα - ήταν τα ποσοστά του ΚΚΕ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων τον Δεκέμβρη του 2007 σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ. Οι εκπρόσωποι των σταθμών επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά υποστηρίζοντας ότι με δικά τους στοιχεία τα ποσοστά του ΚΚΕ είναι... αυξημένα. Για το θέμα αυτό θα στείλουν υπομνήματα στο ΕΣΡ.

Πρόστιμα επέβαλε το ΕΣΡ σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν απέστειλαν στοιχεία, όπως είχαν υποχρέωση, εάν ή όχι οι σταθμοί είναι ενημερωτικοί. Από τους 50 ραδιοφωνικούς τοπικούς σταθμούς στοιχεία προσκόμισαν οι 29, ενώ στους 21 επιβλήθηκε στον κάθε σταθμό πρόστιμο 5.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 105.000 ευρώ.

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για την εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις» που μεταδόθηκε στις 29.10.07 και αφορούσε μια φρικτή δολοφονία. Δεν υπήρχε η ένδειξη πλάνα αρχείου, ενώ η εν λόγω εκπομπή μπορούσε να βλάψει τους ανηλίκους. Στο «Best FM» επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ γιατί δεν απέστειλε στο ΕΣΡ τη ροή προγράμματος και στο «TV. Χαλκιδικής» 15.000 ευρώ γιατί εκπέμπει από μη δηλωθέντα δίαυλο.

Το ΕΣΡ ελέγχει επίσης εκπομπές στις οποίες συμμετέχουν παιδιά. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι το θέμα δεν είναι «ξεκαθαρισμένο» και υπάρχει «ασάφεια». Υπογράμμισε ότι τα παιδιά συμμετέχουν με ευθύνη των γονέων και ότι το ΕΣΡ θα εξετάσει εάν προκαλείται βλάβη στα παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο κέντρο εκπομπής τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών, ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε ότι από το υπουργείο Μεταφορών τον ενημέρωσαν ότι προωθείται η σχετική ρύθμιση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ