Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντισυνταγματική η χρήση λογισμικού κατασκοπίας

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.--

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας με απόφασή του επιτρέπει, υπό αυστηρούς όρους, τη χρήση λογισμικού κατασκοπίας για την παρακολούθηση «υπόπτων για τρομοκρατία», αλλά καθώς έκρινε ότι παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα στο εξής οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να ζητούν δικαστική άδεια για να την εφαρμόσουν και ταυτόχρονα θεσπίζει ως νέο βασικό δικαίωμα το «απόρρητο» στο διαδίκτυο.

Η υπόθεση, επί της οποίας πήρε σήμερα απόφαση το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αφορούσε το νόμο που είχε ψηφίσει η ομόσπονδη χώρα της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο οποίος επέτρεπε τη λεγόμενη ονλάιν παρακολούθηση υπόπτων. Εντούτοις, ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός όπως έκριναν οι δικαστές.

Η απόφαση αφορά την παρακολούθηση «υπόπτων τρομοκρατίας» ή άλλων εγκλημάτων μέσω ειδικού λογισμικού που αποστέλλεται μέσω e-mail και καταγράφει τις κινήσεις τους στον υπολογιστή χωρίς να γίνεται αντιληπτό.

Στο εξής, η κυβερνοπαρακολούθηση υπόπτων θα επιτρέπεται μόνο με δικαστική άδεια, όπως ήδη ισχύει για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σάουμπλε δήλωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αναλυθεί προσεκτικά και θα ληφθεί υπόψη καθώς η νομοθεσία τροποποιείται», τη στιγμή που οι προθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης έχουν καταγραφεί αφού θεωρεί την ηλεκτρονική κατασκοπία σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ