Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα «απαγορευμένα» ντοκιμαντέρ αντεπιτίθενται
  • Με συλλογική προβολή των αποκλεισμένων, από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ταινιών τους απαντούν οι δημιουργοί
  • Επιστολή στον «Ρ» του συμβούλου κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ

Στην αντεπίθεση περνούν οι δημιουργοί που αποκλείστηκαν από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προβάλλοντας τις «απαγορευμένες» ταινίες τους στο «Σινέ Φιλίπ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής, ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ) από 6 - 12/3, 7.30 μ.μ. - μεσάνυχτα.

«Βάφτισαν» την πρωτοβουλία τους «Γιορτή Ντοκιμαντέρ» και δηλώνουν ότι «είναι συνέχεια της αυθόρμητης κινητοποίησης των ντοκιμαντεριστών με αφορμή τις αυθαιρεσίες και τη λανθασμένη πολιτική του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης». «Στην εποχή που χαρακτηρίζεται από την παροχή τηλεοπτικών υποπροϊόντων, επισημαίνουμε εδώ με την πλειοψηφία των επιλογών μας την ουσιώδη διαφορά μεταξύ του τηλεοπτικού ρεπορτάζ και της ταινίας του δημιουργού», σημειώνουν, μεταξύ άλλων. Θεωρώντας ότι «το κοινό βρίσκεται πάντα εκεί έτοιμο και όλο και πιο ανήσυχο, αναζητά και θέλει να δει τον δημιουργικό εκείνο κινηματογράφο, ο οποίος τολμά να διαφοροποιηθεί από την αισθητική και ηθική στάση της μικρής οθόνης», καλούν «όλους τους ανήσυχους θεατές» να παρακολουθήσουν τις προβολές.

Υπογραμμίζουν, επίσης, τη «γενναιόδωρη κίνηση των σκηνοθετών που διαχειρίζονται το "Σινέ Φιλίπ"» να δώσουν «φιλόξενη στέγη» στις «εξόριστες» από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ταινίες τους. Οι προβολές ξεκινούν με την ταινία «Ο κινηματογράφος του πραγματικού», στην οποία ακούγονται οι απόψεις για το ντοκιμαντέρ των: Ζαν Ρους, Γιόρις Ιβενς, Νάγκισα Οσιμα, Ανρί Στροκ, Εντγκαρ Μορέν κ.ά.

Στη «Γιορτή ντοκιμαντέρ» συμμετέχουν οι σκηνοθέτες: Νίκος Αλευράς, Μαριάννα Αστρακά, Λεωνίδας Βαρδαρός, Νίκος Θεοδοσίου, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ροβήρος Μανθούλης, Κώστας Μαχαίρας, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Μάνος Παπαδάκης, Λάκης Παπαστάθης, Λουκία Ρικάκη, Νίκος Σταμπουλόπουλος, Χαρά Φράγκου, Δήμητρα Ζήρου. Στηρίζουν με τη συμβολική συμμετοχή τους οι σκηνοθέτες: Ρ. Μανθούλης, Λ. Ξανθόπουλος, Γ. Καρυπίδης, Α. Παπαηλιού, Λ. Παπαστάθης, Δ. Σπύρου, Τ. Ψαρράς. Την πρωτοβουλία στηρίζει η Πανδώρα Μουρίκη.

Ατολμο το ΥΠΠΟ

Την κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει τη συμμετοχή ταινιών στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα Κρατικά Βραβεία δηλώνει ότι θα εισηγηθεί ο νέος σύμβουλος κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού, Β. Κεσίσογλου.

Σε επιστολή του προς τον «Ρ», ο σύμβουλος παραδέχεται ότι «δεν έχω συναντήσει άνθρωπο του κινηματογράφου που να είναι πια υπέρ αυτής της ατυχούς ρύθμισης (...)». Προσθέτει ότι αν καθυστερήσει το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, η κατάργηση της διάταξης θα γίνει με τη μορφή τροπολογίας σε άλλο νόμο.

Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι αυτή η διάταξη είναι μέρος του προβλήματος. Οι αποκλεισμένοι σκηνοθέτες θέτουν πολλά και σοβαρά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του Φεστιβάλ και, κυρίως, του προσανατολισμού του. Δηλαδή, αν η διοργάνωση υπάρχει χάριν της στήριξης και προβολής του πολύπαθου ελληνικού κινηματογράφου ή αν οι Ελληνες δημιουργοί θα αποτελέσουν το θλιβερό άλλοθι μιας διοργάνωσης που ο κύριος κορμός της θα αποτελείται από τη διεθνή παραγωγή.

Το ερώτημα είναι λοιπόν αν το ΥΠΠΟ προτίθεται να πράξει τα αυτονόητα, πολύ περισσότερο που ουδείς αμφισβητεί (σ.σ. το πιθανότερο και ο κ. Κεσίσογλου) ότι το επίπεδο (αριθμητικής) παραγωγής και διανομής της εγχώριας κινηματογραφίας δεν τιμά τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ